Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


139 тисяч кубометрів дров паливних вже реалізували цього року вінницькі лісівники

Важко переоцінити важливість використання відновлювальних джерел енергії, до яких також відносяться дрова паливні. Із наближенням холодів населення все більше думає про обігрів власних домівок. Але зручність та комфорт газового опалення «влітає» у добрячу копійку з урахуванням сьогоднішніх цін на блакитне пальне. Тому сьогодні все більше українців опалюють домівки дровами.

Темпи заміщення природного газу альтернативними видами палива мають значний вплив на енергонезалежність України.

Держпідприємства лісового господарства вирощують високопродуктивні насадження, що передбачає якнайбільший обсяг заготівлі цінних сортиментів – фанерного кряжу, пиловників. Однак об’єм дров’яної деревини навіть у високопродуктивних листяних насадженнях складає не менше 50%. Тому при лісозаготівлях є досить значний обсяг дров’яної деревини. Держпідприємства Вінницького ОУЛМГ роблять все від них залежне, щоб максимально забезпечити дровами населення, заклади соціальної сфери. Дрова – це низькотоварна деревина. Але затрати на їх заготівлю навіть дещо вищі, ніж на заготівлю цінних сортиментів. Для пільгових категорій населення держлісгоспи відпускають дрова практично за збитковою для себе ціною.

В цілому по управлінню в 2018 році планується заготовити близько 300 тис. кбм дров’яної деревини, з якої 211 тис. кбм дров паливних та 88 тис. кбм деревини дров’яної для технологічних потреб. На енергоринок області передбачається реалізувати близько 160 тис. кбм дров паливних. Станом на 19 жовтня вже реалізовано дров’яної сировини для опалення 139235 кбм, з яких для населення - 66089 кбм, для закладів освіти, охорони здоров’я та інших закладів соціальної сфери - 24124 кбм, іншим підприємствам - 39610 кбм. В основному це дрова твердолистяних порід. На жаль, ще не користуються достатнім попитом  на енергоринку дрова шпилькових і м’яколистяних порід, річні обсяги заготівлі яких складають близько 50 тис. кбм. Ця категорія дров реалізовувалася вітчизняним плитним підприємствам та на експорт.

Слід зазначити, що за відповідний перід минулого року загальна цифра реалізації дров’яної сировини становила 143261 кбм, тобто фактично тенденція до реалізації дров не змінюється. Найкращі показники з реалізації дров паливних серед підприємств мають Вінницький, Гайсинський, Тульчинський держлісгоспи.

Крім того, чотири підприємства мають власні дровоколи і реалізовують колоті дрова – Жмеринський, Вінницький, Бершадський лісгоспи, Тульчинське ЛМГ. За 9 місяців 2018 року підприємства виготовили 5 тис. кбм колотих дров, реалізовано споживачам 4,8 тис кбм, з яких 3,6 тис кбм – реалізовано на експорт. Сума від реалізації колотих дров становить 6 млн. 102 тис. грн.

Лідирує тут ДП «Вінницький лісгосп», якиий виготовив 3,6 тис. кбм колотих дров, реалізував 3,5 тис. кбм на суму 4,5 млн грн. З цього об’єму 2,9 тис. кбм реалізовано за кордон, переважно у Польщу. Сьогодні середня серед лісгоспів ціна на дрова паливні колоті – 1265 грн за кбм. У ДП «Вінницький лісгосп» - 1302 грн за кбм.

Слід відмітити, що опалення дровами майже у 2,5 рази дешевше, ніж газом. Держлісгоспи управління, в свою чергу, також забезпечили повний перехід з газового опалення на опалення дровами та дров’яними відходами, що дало суттєву економію. Річні обсяги споживання газу на сьогодні на всіх держпідприємствах лісового господарства області  разом складають близько 1 тис. кбм, в основному на приготування їжі.

Лісівники Вінниччини працюють на споживача, відповідно до вимог часу, удосконалюють виробництво. Враховуючи зростання попиту на дров’яну сировину, лісівники вирощують «енергетичні плантації» швидкорослих порід. Таким чином, підприємства не лише забезпечують потреби споживача, а й отримують додаткові кошти для розвитку лісового господарства і для наповнення місцевих та державного бюджетів.

 

Прес-служба Вінницького ОУЛМГ

ліс

ліс