Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


7 сакральних сімок Володимира Забаштанського. Погруддя у бронзі

Так, 4 жовтня Володимиру Омеляновичу виповнилось би 77. Дев’ять років тому у Браїлові відкривали музей його імені, а цьогоріч – пам’ятник великому поетові. Стоїть він у оточенні синіх хризантем і жовтогарячих чорнобривців поруч із школою, що носить його ім’я. Із каменю дивиться в далечінь, на камені вигравірувані віршовані слова: «Не приходив я нізвідкіля, Не ходив і звідси я нікуди. Тут я завжди, як моя земля, Вічно був і вічно тут пребуду».

  Відкривали пам’ятник у присутності браїлівчан і численних гостей селища Браїлівський селищний голова Валерій Резедент, керівник апарату Жмеринської райдержадміністрації Тетяна Москальчук, скульптор Анатолій Бурдейний – його автор, та керівник міськрайонного літературно-мистецького об’єднання «Калинове гроно», письменник і журналіст Володимир Горлей, власне, ініціатор цього дійства. Валерій Дмитрович подякував усім, хто долучився до доброї справи, - депутатам селищної ради, які виділили 50 тис. грн. на роботи, учням і вчителям місцевої школи І – ІІІ ст., письменнику, голові Конгресу української інтелігенції Вінниччини Василеві Кобцю, що не пошкодували для доброї справи своїх заощаджень. Він також вручив подяки найактивнішим. Настоятель Браїлівського храму св. Петра і Павла о. Владислав освятив пам’ятник.

  До речі, тут же, у присутності широкої громадськості, відбулося й перше вручення премії ім. Володимира Забаштанського. Лауреатами її стали Василь Кобець, якому нагороду вручала представник СТОВ «Агрокряж» Оксана Гоменюк, та наш земляк письменник Степан Литвин. Необхідні документи і медаль із погруддям поета буде вручено йому кількома днями пізніше.

  П’яте жовтня виявилося погідним днем: заслужив, значить, Володимир Омелянович. Осяяні осіннім сонцем, біля пам’ятника поета - пророка виступали члени Спілки письменників України Михайло Каменюк, Віктор Мельник, Володимир Рабенчук, депутат облради, поетеса Жанна Дмитренко, а також начальник відділу культурно – мистецьких установ управління культури і мистецтв Вінницької облдержадміністрації Ольга Зелінська, завідувачка відділу охорони пам’яток культури обласного краєзнавчого музею Марина Потупчик, голова журналістської організації Вінниччини Василь Паламарчук, начальник відділу культури Жмеринської райдержадміністрації Юрій Рубан, завідувачка методкабінету відділу освіти райдержадміністрації, автор гімну Браїлова Оксана Поповська. Поети читали свої вірші. А композитор Леонід Тодосюк присвятив поетові - землякові пісню на слова Володимира Горлея, яку виконав під дружні оплески присутніх...

  Це була таки подія. І не лише для Браїлова. Для держави в цілому, бо Володимир Забаштанський належить усій Україні і як великий українець - всьому людству, його культурному фонду. Піснею «Молитва за Україну», у виконанні квартету «Мрія», що вже стала народною, закінчився цей захід - промінь сонця в темноті нинішніх українських буднів, а люди ще довго не розходилися з обійстя музею поета: обговорювали почуте й побачене. І ще довго будуть обговорювати, бо таки є що...

04/10/2017

04/10/2017

04/10/2017

04/10/2017

  М.ТАТАРИН