Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Особливості пробації щодо неповнолітніх

На обліку у Жмеринському міськрайонному відділі з питань пробації станом на 01.11.2018 року неповнолітніх засуджених осіб не перебуває за аналогічний період в порівнянні з 2017 роком перебувало двоє засуджених неповнолітніх, які вступили у конфлікт  з законом, що свідчить про зниження злочинності. Перевагою пробації стосовно неповнолітніх є те, що їх ресоціалізація проводиться в громаді, без ізоляції від суспільства, відриву від сім’ї, що дозволяє запобігти травматичного впливу позбавлення волі.

 Основними завданнями пробації неповнолітніх є надання послуг комплексної допомоги відповідно до криміногенних потреб неповнолітніх, які перебувають в конфлікті з законом. Тобто виявлення проблемних питань у всіх сферах життя (сім’я, освіта, дозвілля, стосунки з друзями, особисті якості, ставлення до вживання  ПАР, готовність до змін у способі життя) та вжиття відповідних заходів у рамках індивідуальної соціально – виховної роботи. У межах вказаних заходів персонал пробації залучає неповнолітніх до корисного дозвілля, проводить роботу щодо налагодження стосунків у сім’ї та школі, вивчає коло спілкування неповнолітніх та виявляє осіб, які можуть негативно впливати на їхню поведінку, сприяє отриманню неповнолітніми освіти, надає психологічні консультації, проводить тренінгові заняття з отримання навичок управління гнівом, життєвих навичок та мотивації до змін.

Спеціально для роботи з неповнолітніми  з урахуванням вікових особливостей розроблено спеціальні інструменти пробації: оцінку ризику вчинення повторного кримінального правопорушення, досудову доповідь, апробаційні програми.

 Основна мета роботи пробації – попередження вчинення повторних злочині, а отже, забезпечення безпеки суспільства.

 

Катерина Бойко

Психолог Жмеринського міськрайонного відділу

 з питань пробації