Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Впровадження пробації в Україні

5 лютого 2015 року Верховною Радою України було прийнято Закон України "Про пробацію", який введено у дію 27 серпня 2015 року. В січні 2017 року даний закон набрав чинності. Діяльність органу пробації в Жмеринському районі забезпечує 7 працівників, в особі її начальника підполковник внутрішньої служби Коломійчук Тетяна Олександрівна.

Закон визначає мету, завдання, підстави, види пробації, правовий статус персоналу органу пробації та клієнтів пробації. Пробація – це система наглядових та соціально-виховних заходів, що застосовуються за рішенням суду та відповідно до закону до засуджених, виконання певних видів кримінальних покарань, не пов'язаних з позбавленням волі, та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинуваченого.

Метою пробації є забезпечення безпеки суспільства шляхом виправлення засуджених, запобігання вчиненню ними повторних кримінальних правопорушень та забезпечення суду інформацією, що характеризує обвинувачених, з метою прийняття судом рішення про міру їхньої відповідальності.

Видами пробації є:

  • Досудова пробація – забезпечення суду формалізованою інформацією, що характеризує особу, яка притягається до кримінальної відповідальності, з метою прийняття судом рішення про міру відповідальності особи.
  • Наглядова пробація – здійснення наглядових та соціально – виховних заходів щодо засуджених до покарань у виді позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю, громадських робіт, виправних робіт, осіб звільнених від відбування покарання з випробуванням, звільнених від відбування покарання вагітних жінок і жінок, які мають дітей до трьох років, а також направлення засуджених до обмеження волі для відбування покарання до виправних центрів.
  • Пенітенціарна пробація – підготовка осіб, які відбувають покарання у виді обмеження волі або позбавлення волі на певний строк,до звільнення з метою трудового  і побутового влаштування таких осіб за обраним ними місцем проживання після звільнення.

Суть пробації полягає у встановленні нагляду за засудженим зпокладенням на нього певних зобов’язань й обмежень, без ізоляції його від суспільства.

  

Начальник Жмеринського міськрайонного відділу з питань пробації філії ДУ «Центр пробації» у Вінницькій області підполковник вн. служби                                               Т.О.Коломійчук