Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


7 липня - Івана Купала

Найколоритніше та найцікавіше свято, яким закінчується літній сонячний цикл календарних дохристиянських свят – це свято молоді – Купало або Купайло, що з часом, після прийняття християнства, деякою мірою трансформувалося в церковне свято.

Йдеться про народження Івана Хрестителя, яке святкується церквою 7 липня, або 24 червня за старим календарем. Після поширення християнства давнє народне свято Купала в результаті «християнського нашарування» почало називатися святом Івана Купала.

На Івана, на Купала

Народна пам’ять зберегла Купальську обрядовість та пісні, які, як гаївки та колядки, належать до найдавніших часів, до первісних поезій та ритуалів на честь життєподателя – Сонця. 

На Івана, на Купала

Це свято припадає на день літнього сонцевороту, тому символізує народження літнього сонця - Купала, і тим самим завершує панування весняного сонця - Ярила. В цей час небесне світило перебуває у куполі - найвищій небесній точці, тому дні тоді найдовші, а ночі - найкоротші. Рослинний і тваринний світ отримує найбільше тепла і світла, визрівають зерна і плоди. Купала називають Богом плодючості і зображають з відповідними ознаками, що символізують чоловічий початок та запліднюючу силу.

Районне свято відбулось вже традиційно на березі водойми с. Северинівка 7 липня 2013 року.

На Івана, на Купала

Зі святом лiта, добра, молоді та кохання громадськість району від імені голови Вінницької обласної державної адміністрації І.Мовчана та себе особисто вітав голова районної державної адміністрації Ю.Твердохліб. Бажав кожному з присутніх знайти чарівну квітку папороті у своєму житті, завжди вірити в свої сили. Щастя, удачі, добра, миру і злагоди, впевненості у завтрашньому дні та кохання зичив присутнім очільник району.

 На Івана, на Купала

Також  зі святом усіх присутніх привітав Северинівський сільський голова О.Христюк.

 

Гостей порадувала цікава концертна програма від працівників культури та туризму РДА і аматорів села, в якій були і Нептун, і русалки. Молоді люди водили танок навколо Марени, стрибали через вогнище, а дівчата пускали по воді віночки. Господарі свята пригощали усіх  запашною юшкою.

На Івана, на Купала


На Івана, на Купала