Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Браїлівські самоцвіти

Тут віршами насичене повітря,

І звуками розгонистих пісень,

І в кожнім камені спресоване століття,

І в кожній квітці – непочатий день.

                  Анатолій Загрійчук

 

         Стародавній Браїлів… Саме повітря, мабуть, надихає людей, які народилися тут чи яких просто доля звела з цим містом, на творчість. Щедра браїлівська земля на поетичні таланти, пишуть вірші люди різного віку, відомі і недуже… І, можливо, настав той час, коли виникла потреба об’єднати їх в єдине коло. Це сталося напередодні Всесвітнього дня поезії, 18 березня, у приміщенні музею П.І.Чайковського та Н.Ф. фонн Мекк.

         З ініціативи наукового співробітника музею Наталі Тодосюк у теплій, дружній атмосфері відбувся вечір-зустріч під назвою «Животворяще слово поезії», на який було запрошено місцевих поетів. А їх є аж 18… Не всі з запрошених авторів змогли завітати на цю зустріч, але ті, хто були присутні, залишилися з гарними враженнями. Вони продовжують найкращі традиції своїх відомих земляків: Володимира Забаштанського, Анатолія Загрійчука, Володимира Краснюка.

       18/03/16

І першим, кого згадала Наталя Тодосюк, був відомий український поет, лауреат Державної премії ім. Т.Г. Шевченка, браїлівчанин Володимир Забаштанський. Незрячий Прометей присвятив рідному Браїлову багато своїх поезій. Учениця 8-Б класу  Браїлівської ЗОШ І-ІІІст. Діана Дзіковська прочитала відомий вірш поета-земляка «Молитва».

         Багато років свого життя віддав Браїлову ще один відомий поет, філософ, священик, краєзнавець Анатолій Загрійчук (отець Анатолій). Нажаль його вже немає серед нас, але поезія і проза письменника залишились на згадку наступним поколінням браїлівчан. Свого часу, будучи вчителем місцевої школи, він очолював літературний гурток «Сині скелі», який діяв при бібліотеці. Цього року отцю Анатолію  виповнилося б 65… На зустріч завітала дружина поета Ольга Федорівна разом з онуком Андрієм, який схвильовано прочитав вірш свого діда «Молитва». Зараз в пам’ять про нашого земляка, члена Спілки письменників України, готується до друку книга під назвою «Слово з початку і завжди».

18/03/16

Ще одне знайоме присутнім ім’я згадала ведуча вечора, а саме – Володимир Краснюк, колишній вчитель, поет-байкар, перший голова літературного об’єднання, яке діяло при редакції газети «Комуніст» (нині «Жмеринський меридіан») ще з 1961 року. Його байку «Лисиця і вовк» прочитала Діана Дзіковська.

        18/03/16

Завітав на свято поезії й відомий поет, член обласної Спілки письменників України, керівник міськрайонного літературного об’єднання «Калинове гроно» Володимир Горлей. Він привітав присутніх поетів зі святом та розповів про діяльність об’єднання, видання, які побачили вже світ та плани на майбутнє.

         Вчителька історії за фахом, а нині методист Жмеринського районного відділу освіти, Оксана Поповська прочитала власний вірш, присвячений Надії Філаретівні фонн Мекк.

         Далі до слова запросили ще одну браїлівську поетесу – завуча місцевої школи Ларису Вигрівач. Вона представила присутнім ученицю 8-Б класу Ірину Денисюк, яка продекламувала власний вірш «Душа великого Тараса», присвячений Т.Г.Шевченку.

        18/03/16

Свою музичну творчість подарував землякам вчитель музичного мистецтва Браїлівської ЗОШ І-ІІст. самодіяльний композитор і поет Леонід Тодосюк.

         А ще є у Браїлові жінка, яка пише вірші, не дивлячись на досить поважний вік – Анастасія Олександрівна Гудз, якої вже минуло 90 років. На свято вона завітати не змогла, але її творчість було представлено збіркою поезій "Мої літа". Одну з них прочитала учениця 9-го класу Сніжана Мадьянська.

         Галина Миколаївна Кутєпова – теж педагог, вже на заслуженому відпочинку є людиною творчою, активною учасницею художньої самодіяльності, пише вірші і пісні. Вона презентувала  власну збірку віршів «Щоденник життя», розповіла про своє знайомство з Анатолієм Загрійчуком та прочитала присвячений йому вірш «Щирий дарунок».

         Не було на вечорі Оксани Слушної, але її мати – Надія Володимирівна Панченко теж закохана у поезію й  пише вірші, один з яких про рідний Браїлів.

        18/03/16

Неможливо було не згадати ще одного браїлівчанина – Костянтина Гнатенка, який є автором віршів та пісень. Живе і працює він у Києві, але також пам’ятає свою маленьку батьківщину й присвячує їй свою творчість.

         Своїми враженнями від заходу поділилася провідний бібліограф-краєзнавець, член міськрайонного об’єднання «Калинове гроно» Лариса Тупчій й подарувала присутнім кілька власних поезій.

        18/03/16

Своєрідним  підсумком вечора-зустрічі стало рішення про створення літературно-мистецького об’єднання браїлівчан під назвою «Сині скелі», як колись називався літературний гурток під керівництвом Анатолія Загрійчука. Тож побажаємо їм натхнення і подальших творчих успіхів на літературній та мистецькій ниві!

                                   Лариса Тупчій – провідний бібліограф- краєзнавець КЗ «Жмеринська ЦРБ»,  член НСЖУ.