Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


День Соборності України

Українська мрія - єдність, свобода і незалежність. Основа державності, якої споконвіку намагалися позбавити цю прекрасну частину земель всі її так звані сусіди прикриваючись «високими» інтересами, час від часу набувала цілком ясні обриси. Так сталося і на початку 1918-го. У цей січневий місяць у запалі революційних змін була створена Українська Народна Республіка, відома як УНР. Більш того на тих територіях, які входили до складу колись потужної Австро-Угорської імперії, була утворена ЗУНР - Західноукраїнська Народна Республіка. Вже до кінця року, в грудні 1918-го у Фастові, з гарячим бажанням втілити українську мрію в реалії, лідерам цих двох держав вдалося підписати своєрідний поєднувальний договір. Цей договір увійшов в нашу сучасну історію як «Акт злуки» і 22-го січня 1919-го року він був публічно оприлюднений в Київській столиці на знаменитій Софійській площі.

Набираючи обертів машина кривавої диктатури, яка прийшла на зміну колишніх «консерваторів» поспішила зламати і ці сміливі починання вільного українського народу. Вже буквально через кілька місяців більшовики увійшли в Київ, Закарпаття окупувала Чехословаччина, а Східну Галичину - поляки. А далі ...

Акт злуки тоді так і залишився лише декларацією, але народ ніколи не втрачав надію, адже народ, який втратив надію просто зникає. Надію, приміром, втратили нащадки кривавих диктаторів, коли Великий і Могутній Радянський Союз - об’єднання, побудоване зовні на «нових канонах справедливості», а всередині на крові і безглуздих жертвах, звалилося, не залишивши після себе нічого, що могло б його реанімувати.

22-е січня 1990-го року. Мільйони українців вишикувалися в справжню живий ланцюг, що розтягся від Києва до Львова. Вони відзначали День Соборності, День своєї української єдності та свободи.

21-го січня 1999-го року День Соборності був закріплений на законодавчому рівні суверенної держави. Потім, 30-го грудня 2011-го року, День Свободи, який раніше відзначався 22-го листопада був об’єднаний з Днем Соборності і свято набуло свою нову назву - «День Соборності та Свободи України».

Після подій 2013-го - 2014-го року, революції Гідності і трагедії початку неоголошеної війни Росії проти України, окупації Кримського півострова і декількох обласних центрів на сході України «братнім російським народом», святу повернули колишню назву.

Відтоді соборність всіх наших земель перетворилася на справжню національну ідею. Вона оволоділа, нарешті, умами практично всіх без винятку громадян України та зробилася найголовнішою цінністю в усіх її областях.

 

  Урочисті збори з нагоди відзначення Дня Соборності України відбулись 21 січня за участю депутатів районної ради, керівників відділів, служб, управлінь райдержадміністрації, районної ради, сільських голів, громадськості району.

День Соборності України

З вітальними словами виступили перший заступник голови райдержадміністрації Монастирський О.І., голова районної ради Малярчук В.Г. У своїх промовах вони зауважили, що ще ніколи День Соборності не був таким великим, вистражданим і заслуженим святом, як сьогодні. Протягом останніх двох років  десятки тисяч воїнів, сотні тисяч волонтерів, мільйони й мільйони громадян піднялися на захист єдності й територіальної цілісності України.

День Соборності України

 День Соборності України

До глибини душі вразив присутніх вірш - звертання солдата до матері, майстерно продекламований Павлом Кащуком.

Присутні вшанували хвилиною мовчання загиблих під час подій революції гідності та антитерористичної операції  наших земляків - Тараса Шпіганєвича, Миколи Яжука, Віталія Вінниченка, Петра Шептицького, Анатолія Буйлука, Антона Москаленка, Валерія Брезденюка, Леоніда Полянського, Олега Пугачева, Вячеслава Семенова. Їїхні імена навіки будуть вписані в історію нашого краю золотими літерами.

Сповненими патріотизму були пісні у виконанні Максима Кашинського та ансамблю Станіславчицької музичної школи
Завершився захід урочистою ходою та покладанням корзини квітів до пам’ятного знаку загиблим під час Революції Гідності та антитерористичної операції.

День Соборності України