Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


До 72-річниці визволення Браїлова від німецько – фашистських загарбників

Понад семи десятиліть відділяє нас від того страшного дня, коли в кожну українську сім’ю надійшла зловісна звістка про початок великої кровопролитної війни. Та навіть всевладний час не в змозі стерти з нашої пам’яті згадку про ті страшні і величні події.

За часи Другої світової війни браїлівчани пережили страшних 975 днів окупації румунами та німцями.

Проте ні масові розстріли, ні криваві насильства, ні тортури не могли злякати браїлівчан і вбити в них віру в перемогу Червоної Армії над фашистськими загарбниками. Разом з усіма подолянами вони чинили опір окупантам. В районі виникали підпільні партійні й антифашистські організації, якими в період з червня 1943 р. по 17 березня 1944 р. було вбито 2365 німецьких і румунських солдат та офіцерів, знищено 464 автомашини, 170 тон пального, зірвано 19 шосейних і 2 залізничних мости.

18/03/16

18 березня в місцевому будинку культури браїлівчани усіх поколінь відзначали 72 – річницю визволення селища від німецько – фашистських загарбників. Радість від зустрічі і спогади про минуле розділили з браїлівчанами перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Монастирський, голова районної ради Василь Малярчук, заступник командира 308 окремого інженерно – технічного батальйону Костянтин Васюк, начальник служби ракетно – артилерійського озброєння 308 батальйону Сергій Беднарчук, учасники антитерористичної операції, представники структурних підрозділів райдержадміністрації та районної ради, Жмеринського об’єднаного військового комісаріату, ветерани, учнівська молодь.

У Браїлові відзначили 72 – річницю визволення від німецько - фашистських загарбників

«Сьогодні, згадуючи події, які передували звільненню Браїлова  від ярма окупації, героїв, які віддали своє життя, визволяючи нашу рідну землю від німецько-фашистських загарбників, ми низько схиляємо голови перед пам'яттю загиблих воїнів.

Сердечна подяка їм і низький уклін від усіх мешканців Жмеринського району. Наше завдання - передати пам'ять про них майбутнім поколінням»,- такі слова звучали у виступах Браїлівського селищного голови Валерія Резедента, голови районної ради Василя Малярчука та першого заступника голови райдержадміністрації Олександра Монастирського.

Сьогодні, нажаль, на сході України триває справжня війна з Росією, країною, яка під час другої світової війни разом з нами боронила рідні землі.

Піднялися на захист єдності й територіальної цілісності України і браїлівчани.

 У Браїлові відзначили 72 – річницю визволення від німецько - фашистських загарбників

Під бурхливі оплески керівники району та селища вручили жителю Браїлова, старшому солдату Збройних Сил України Олександру Острожнюку орден "За мужність” III ступеня. Він та його побратими односельчанин Дмитро Вигрівач та житель Барського району Михайло Павловський також отримали заохочувальну відзнаку «За визволення Донбасу».

 18/03/16

Командир батальйону Костянтин Васюк розповів, як ці хлопці  визвались добровільно виконати складне, але дуже важливе завдання: підірвати злітну смугу в лігві сепаратистів для того, щоб унеможливити приземлення російського спецназу. Для цього на трьох машинах з причепами, начиненими  вибухівкою на великій швидкості вони ввірвались на злітну смугу, відчепили причепи і стрімголов повернулись назад. Сепаратисти навіть не встигли оговтатись від нечуваної наглості наших вояків, підійшли до причепів. Тоді спрацювало дистанційне керування, пролунав вибух. Таким чином була знищена і злітна смуга, і ворог.

На жаль, сьогодні з’являються імена нових героїв. Молоді юнаки, чоловіки гинуть, відстоюючи незалежність нашої держави.

18/03/16

Будьмо достойні героїв, що подарували нам 69 років миру і дарують нам спокійне сьогодення ціною свого життя.

Своєю сумлінною натхненною працею, небайдужістю, любов’ю до рідної землі дбаймо про рідне селище, район, про наших дітей, один про одного.

У Браїлові відзначили 72 – річницю визволення від німецько - фашистських загарбників

Присутніх в залі гарним концертом привітали артисти місцевого будинку культури та районного будинку школярів та юнацтва.

18/03/16

Біля тисячі браїлівчан брали участь у Другій світовій війні, 270 з них загинуло на фронті. Як вияв поваги до цих людей і на честь 40-річчя Перемоги в Браїлові споруджено Пам’ятний знак, на якому викарбовано прізвища односельчан, що загинули в роки війни.

Завершився захід урочистою ходою та покладанням квітів до Пам’ятного знаку.