Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Ефективне ведення лісового та мисливського господарства – жорстка й однозначна вимога часу!

лісове господарство

16 січня 2020 року під головуванням начальника Вінницького ОУЛМГ Бондаря А.О. відбулося засідання колегії обласного управління лісового та мисливського господарства, на якому кожному держлісгоспу доведено завдання, поставлені перед лісівниками держави Президентом України, Кабінетом Міністрів України.

Анатолій Омелянович у світлі цих вимог проаналізував роботу держпідприємств лісового господарства Вінниччини за 2019 рік, січень 2020 року. Накреслено завдання на 2020 рік в цілому, на період до першого лютого цього року. Бондар А.О. щиро подякував трудовим колективам усіх держпідприємств лісового господарства області за сумлінну роботу в 2019 році.

Анатолій Омелянович наголосив, що виконуючи першочергове завдання - створення лісів, лісівники мають працювати максимально ефективно, прозоро, відкрито. Саме такої роботи вимагають Президент України, ВРУ, КМУ, вивчивши істинний стан справ в лісовому господарстві держави. Представляючи роботу лісівників, варто постійно враховувати специфіку лісогосподарської діяльності. Тому необхідно постійно роз’яснювати кожен лісівничий крок. В цих умовах надзвичайно важливою є співпраця лісівників Вінниччини і органів державної виконавчої влади, органів місцевого самоврядування області в питаннях заліснення.

На держпідприємствах лісового господарства області панує дисципліна, висока відповідальність за доручену справу. Жителі області про це повинні знати, довіряти лісівникам, розуміючи специфіку лісівничої справи. Саме така співпраця й взаєморозуміння дадуть можливість створювати високоякісні ліси в умовах суттєвої зміни клімату. Роль професіонала-лісівника, озброєного сучасними знаннями, в цих умовах є особливо важливою. Адже йдеться про збереження цілісної біосистеми, життя й здоров’я людей!

Тому не випадковою останнім часом є такою особливою увага Президента, Прем’єр-міністра, новопризначеного Голови Держагентства лісових ресурсів до питань ведення лісового господарства.

Анатолій Омелянович детально зупинився на актуальних питаннях ведення лісового господарства області, накреслених 14 січня Прем’єр-міністром України Олексієм Гончаруком, Головою ДАЛРУ Заблоцьким А.В. під час наради щодо подальшого розвитку лісової галузі.

У всьому світі раціональне використання лісових ресурсів є пріоритетом. Необхідно висаджувати ліс, ефективно використовувати лісові ресурси на підставі інвентаризації лісів та актуальної інформації. Тому на виконання Указу Президента України та доручень Уряду Держлісагентством розробляється проект закону щодо Національної інвентаризації лісів.

Відповідно до нових цілей Уряду необхідно збільшити лісистість України до 20%. Вже розробляються відповідні програми розвитку лісового господарства. У зв’язку з цим таким важливим є питання державного фінансування лісової галузі. Держлісагентство порушуватиме це питання перед Урядом та Верховною Радою України.

Прем’єр-міністр і Голова ДАЛРУ зазначили, що значна частина українського ринку деревини знаходиться в тіні. А тому саме електронний облік деревини виправить цю ситуацію. Держлісгоспи ДАЛРУ вже з 2012 року ведуть електронний облік деревини. Президент, Уряд зобов’язали й інших лісокористувачів вести ЕОД. Уряд планує ввести кримінальну відповідальність за переміщення деревини без бирок, а також за закупівлю незаконно заготовленої деревини.

Тепер існуватиме централізований облік деревини, буде зрозуміле її походження, забезпечено стовідсоткову сертифікацію легальності обробленої деревини. Правоохоронні органи та громадськість зможуть перевіряти за номером бирки, товарно-транспортної накладної, номером авто, яке перевозить деревину.

На нараді в КМУ зазначено, що, на жаль, в Україні сьогодні немає правил гри на ринку торгівлі деревиною. Вони були скасовані більше року тому. Тому необхідно терміново прийняти закон про ринок деревини, де будуть виписані прозорі та чіткі правила гри для всіх учасників процесу. Кожен бізнес – від маленького до великого – повинен мати можливість доступу до спільного обмеженого ресурсу. Все відбуватиметься на електронних майданчиках. Це забезпечить рівність та конкуренцію на ринку.

Щоб покращити ефективність управління лісової галузі в цілому, потрібно розглянути й інституційну реформу. Буде проведено комплексний аудит всіх державних підприємств лісового господарства, визначено причини збитковості окремих підприємств. Для оптимізації діяльності держлісгоспів потрібно врегулювати податкове навантаження на них, провести реструктуризацію боргів.

Олексій Гончарук доручив Голові  Держлісагентства провести масштабний аудит підприємств, за результатами якого прийняти відповідні кадрові рішення. В першу чергу такі перевірки будуть проведені в держлісгоспах Харківської, Житомирської, Чернігівської, Закарпатської, Івано-Франківської, Рівненської, Львівської, Волинської областей.

Дуже важливе питання – повернення довіри людей до лісівників. ДАЛРУ планує створити Єдиний лісовий портал. На ньому, зокрема, буде розміщуватися онлайн-карта рубок, тому кожен громадянин матиме змогу в будь-якому місці верифікувати законність рубок. У 14 областях така можливість уже є. Протягом трьох місяців така робота буде завершена по всій території Україні.

Голова Держлісагентства повідомив, що також планується перевести видачу всіх дозвільних документів в електронний формат, щоб в Україні повноцінно запрацював «Ліс у смартфоні».

З аналізом роботи держлісгоспів на колегії обласного управління лісового та мисливського господарства виступили перший заступник начальника Діденко В.І., заступники начальника Котенко В.Г.. Колчанов А.В., директор ДП «Вінницяліссервіс» Юрченко П.А.

Бондар А.О. особливо підкреслив, що лісівники області, прекрасно розуміючи скрутне фінансове становище держави, лісового господарства України мають самостійно заробляти кошти і вкладати їх у створення державних лісів. Тому життєво важливою є вимога часу - організувати ефективне використання всіх лісових ресурсів для отримання максимальних фінансових надходжень в касу держпідприємств лісового господарства.

Анатолій Омелянович поставив однозначну вимогу до директорів держлісгоспів: ваша робота буде оцінюватися і на рівні Києва, і на рівні Вінниччини відповідно до того, наскільки ефективно держлісгосп використовує деревину, водні, земельні ресурси, рекреаційні можливості, як займається теплично-парниковим господарством, побічним користуванням, реалізацією посадкового матеріалу. Самофінансування лісогосподарського виробництва на власному ресурсі – запорука стабільної роботи держлісгоспів.

Начальник обласного управління лісового та мисливського господарства поставив перед директорами держлісгоспів чіткі завдання: повне й вчасне внесення платежів до Державного бюджету, збільшення реалізації деревної та іншої продукції для отримання максимальних надходжень, організація високоефективного деревопереробного виробництва, всебічна підтримка працюючих, постійне підвищення середньомісячної зарплати, організація ефективної роботи рейдових бригад по охороні й захисту лісу, активна підготовка до проведення весняної лісокультурної кампанії, постійне інформування населення, ЗМІ про роботу лісівників...

На засіданні колегії ВОУЛМГ намічено ряд заходів щодо виконання планових завдань на перший квартал 2020 р., співпраці з органами виконавчої влади і місцевого самоврядування в питаннях виділення земель під заліснення, дотримання іншими лісокористувачами області Лісового кодексу.

Перед директорами держпідприємств поставлено завдання: протягом січня – лютого 2020 року організувати виступи на сесіях органів місцевого самоврядування головних спеціалістів держлісгоспів з питань лісогосподарської діяльності, залучення коштів місцевих бюджетів для створення нових лісів.

 

                                                          Прес-служба Вінницького ОУЛМГ