Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Фонд соціального страхування України повідомляє ...

З початку пандемії Фондом соціального страхування України отримано 8 784 повідомлення про клінічно підтверджені випадки гострого професійного захворювання медичних і інших працівників внаслідок зараження коронавірусною інфекцією.

Найбільша кількість повідомлень зареєстрована у Львівській області – 1 518 випадків, що складає 17,3% від усіх повідомлень про випадки захворювання медиків на COVID-19 внаслідок виконання посадових обов’язків. У місті Києві отримано 808 повідомлень, у Рівненській області – 804, Закарпатській області – 653, Чернівецькій області – 578, Волинській області – 547.

Станом на сьогодні розслідування завершено по 2 049 випадках, 783 з них визнані пов'язаними з виробництвом, у тому числі дев'ятнадцять – смертельні.

Нагадаємо, у липні 2020 року у структурі виробничого травматизму галузь охорони здоров’я склала 43% від усіх виробничих нещасних випадків, з них 39,5% – випадки гострого професійного захворювання на COVID-19.

Одноразова допомога членам родини померлого внаслідок інфікування коронавірусом SARS-CoV-2 під час виконання професійних обов'язків медика здійснюється за рахунок коштів державного бюджету через Фонд соціального страхування України.

У випадку смерті медичного працівника виплата буде здійснена членам сім’ї, батькам і утриманцям у 750-кратному розмірі прожиткового мінімуму для працездатних осіб, установленого на 01 січня календарного року, що на сьогодні становить 1,576 млн гривень.

Страхова виплата призначається і виплачується разово та в рівних частинах членам сім’ї, батькам та утриманцям померлого працівника протягом одного місяця з дня виникнення права на страхову виплату.

Члени сім’ї та батьки померлого працівника визначаються відповідно до Сімейного кодексу України.

Порядком, затвердженим постановою КМУ № 498, визначено виключний перелік осіб, які можуть бути визнані утриманцями померлого медичного працівника, якими є діти, на утримання яких померлий медичний працівник виплачував або був зобов’язаний виплачувати аліменти, та непрацездатні особи, які не перебували на утриманні померлого медичного працівника, але мають на це право відповідно до законодавства.

Слід зазначити, що Фонд соціального страхування України не наділений повноваженнями щодо визначення належності до складу сім’ї померлого медичного працівника. Фонд повинен отримати від такого члена сім’ї відповідний документ, передбачений пунктом 7 зазначеного Порядку. Такими документами є: копія свідоцтва про шлюб, копія свідоцтва про народження дитини (у разі виплати грошової допомоги дитині), а в разі їх відсутності, відповідні рішення суду про встановлення факту сімейних відносин або визнання батьківства.

Страховий експерт з охорони праці Жмеринського відділення управління виконавчої дирекції Фонду соціального страхування України у Вінницькій області