Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Козацькі забави на Жмеринщині

Знати історію свого нараду, значить впевнено та сплановано дивитися в майбутнє. Мова про козацтво в Україні почалася ще з 15 століття в районні річки Дніпра та Дону. Це були сильні, мужні, згуртовані чоловіки. Пам'ять про них береже історія до наших часів. В нашому районі також вирішили показати, що козацький дух та силу ми  продовжуємо берегти  та наслідуємо від своїх предків.

10/09/2016

Цієї суботи, 10 вересня, управління молоді та спорту Жмеринської районної державної адміністрації на чолі з начальником управління Марчуком В.М. вдесяте проводили щорічне спортивно-розважальне свято “Козацькі забави 2016” в краєзнавчому селі Жмеринщини Кацмазів. Голова сільської ради Дідовик Василь Іванович  протягом трьох років відстоював право  на проведення  свята здоров'я, позитивних емоцій та хорошого настрою. Не дивлячись на вік та стать людини наш район славиться великою кількістю козаків, та козачок, які з великим ентузіазмом, бажанням та енергійністю кожного року із задоволенням беруть учать у розважальній програмі. Свято вдалося на славу. У перегонах за місце бути найкращим взяло участь 13 сільських та одна селищна рада (смт. Браїлів, с. Кацмазів, як господарі свята,  села Сербинівці, Кудіївці, Коростівці, Носківці, Лука-Мовчанська, Телелинці, Жуківці, Демидівка, Чернятин, Северинівка, Сербинівці, Кармелюки) з чисельністю понад ста двадцяти чоловік.

10/09/2016

Свято розпочалося  з привітальних слів голови районної ради Василя Малярчука, заступників голови обласного спортивного товариства “Колос” Андрія Мохника та Світлани Коновалової, які презентували подарункові волейбольні та футбольні м’ячі  господарям свята.

10/09/2016

10/09/2016

"Нашому народу є чим пишатися. Ідеєю заходу є прагнення залучити громади до вивчення та збереження національних традицій та культурної спадщини українського народу. Адже культ здорового способу життя серед козацтва сприяв вихованню здорового покоління українців", - озвучив у вітальному слові голова районної ради Василь Малярчук.

10/09/2016

Господар свята - Кацмазівський сільський голова Василь Дідовик, не забув про концертну програму, зустрівши учасників та гостей спеченим традиційним українським хлібом,  українськими піснями вокального ансамблю села “Кацмазоночка”.

10/09/2016

Найкращих працівників в галузі спорту було відзначено Почесними грамотами та подарунками.

10/09/2016

Відкриття “Козацьких забав” традиційно починається із запалення факелу, який проводить юний козак на коні.

10/09/2016

Програма забав передбачала багато різноманітних цікавих конкурсів, які вимагали від учасників показати підготовку спритності, сили, витривалості та швидкості. Проводилося п’ять конкурсів, серед яких були: армспорту, піднімання гир, штовхання возу, козацька естафета та перетягування линви (канату).

         За результатами змагань переможцями стали:

10/09/2016

  • Гирьовий спорт:

І місце Чернятинська сільська рада;

ІІ місце Браїлівська селищна рада;

ІІІ місце Жуковецька сільська рада.

10/09/2016

  • Армреслінг:

          І місце Чернятинська  сільська рада;

          ІІ місце Северинівська сільська рада;

          ІІІ Носківецька сільська рада.

10/09/2016

  • Линва:

І місце Чернятинська  сільська рада;

ІІ місце Северинівська сільська рада;

ІІІ місце Жуковецька сільська рада.

  • Козацька естафета:

         І Чернятинська сільська рада;

         ІІ Жуковецька сільська рада;

         ІІІ Браїлівська селищна рада.

10/09/2016

  • Штовхання воза:

 І Браїлівська селищна рада;

 ІІ Северинівська сільська рада;

 ІІІ Чернятинська сільська рада.

     10/09/2016   

Після всіх сутичок та боротьби у загальнокомандному комплексному заліку команди територіальних громад змогли побороти такі місця:

         І місце Чернятинська сільська рада –278 оч.

         ІІ місце Северинівська сільська рада – 242 оч.

         ІІІ місце Браїлівська селищна рада – 236,5 оч.

         4 місце Жуковецька сільська рада – 230,5 оч.

         5 місце Носківецька сільська рада – 202,5 оч.

         6 місце Кацмазівська сільська рада – 183 оч.

         7 місце Демидівська сільська рада – 178, 5 оч.

         8 місце Сербинівська сільська рада – 177, 5 оч.

         9 місце Олександрівська сільська рада – 161, 25 оч.

         10 місце Кармелюківська сільська рада – 152 оч.

         11 місце Луко-Мовчанська сільська рада – 131, 25 оч.

         12 місце Телелинецька сільська рада – 38 оч.

         13-14 місце Дубівська та Коростівецька сільська рада – 2, 5 оч.

10/09/2016

В кінці програми начальник управління молоді та спорту Марчук В.М. та представники обласного спортивного товариства “Колос” вручали заслужені кубки “олімпійські” бублики та грамоти командам, які їх по справжньому відстояли.

Всі ці конкурси подарували учасникам та гостям  гарний настрій, позитивні враження та емоції. В такій атмосфері обов’язково з'являться молоді азартні козаки та козачки, які будуть продовжувати передавати азарт, веселий сміх, відчуваючи згуртованість своїх наставників-попередників. Здоров'я  та сили козацької, настрою веселого-веселого на довгі роки, щоб завзяття та бажання, були могутніми багато років на перед!!!

 

Заступник директора з навчально-тренувальної роботи РДЮСШ

Шамутило Н.В.