Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Нарада з моделювання

 

16 березня в кабінеті голови районної ради відбулась нарада з моделювання процесу добровільного об’єднання територіальних громад на прикладі Северинівської громади.

 

 

В нараді приймали участь голова районної ради Анатолій Паламарчук, виконавчий директор Подільської агенції регіонального розвитку Олег Левченко, представники Северинівської, Сербинівської та Чернятинської  територіальних  громад в особах посадових осіб місцевого самоврядування, директорів місцевих шкіл, громадських активістів, депутатів районної ради.

 

Виконавчий директор Подільської агенції регіонального розвитку Олег Левченко повідомив присутніх про основну  мету зустрічі --  моделювання процесу добровільного об’єднання територіальних громад на прикладі Северинівської громади. Він зауважив, що процес децентралізації влади розпочато, але на сьогоднішній день немає формули, яким чином її безболісно провести.  Зараз проводиться практика створення госпітальних округів, які після минулорічного експерименту в галузі охорони здоров’я заведуть медицину у ще більший штопор. Теж проводиться і в галузі освіти зі створенням освітянських округів. Немає чіткого механізму, моделі проведення об’єднання громад. Отже ми маємо виконати дуже важливу місію – вивести цю формулу об’єднання.

 

В рамках підписаних Меморандумів про співпрацю щодо реалізації польсько-українського проекту «Український шлях самоврядування» в межах територіальних громад Жмеринського району Вінницької області (між Вінницькою облдержадміністрацією, Жмеринською РДА та громадськими організаціями «Зв’язок сільських гмін Підляшського воєводства» і «Подільська агенція регіонального розвитку») та з питань юридичного та методичного забезпечення організації співробітництва та добровільного об’єднання зацікавлених територіальних громад Жмеринського району Вінницької області (між Вінницькою облдержадміністрацією, Жмеринською РДА і громадськими організаціями «Подільська агенція регіонального розвитку» та «Інститут громадянського суспільства») на сьогоднішній день розпочався робочий процес з вивчення можливостей взаємовигідного об’єднання громад та подальших шляхів їх розвитку. Висвітлив основні бачення  щодо подання спільних проектних заявок  для участі в європейських грантових конкурсах розвитку громад, адже іншого шляху, аніж отримання грантових коштів, немає.

 

Також повідомив, що 3 квітня відбудеться конференція щодо виділення фінансування на проведення експерименту з моделювання.

 

Ведеться робота по створенню на місцях робочих груп з моделювання, визначені контактні особи для ефективної, плідної та оперативної співпраці.

Виступили депутати районної ради Малярчук В.Г., Малащук В.Д., Новотна Н.М., які з великим оптимізмом поставились до даного експерименту. Сказали, що не варто боятись змін, тим паче, якщо вони приводять до кращого. Ініціювали ідею виступів фахівців з проведення моделювання перед громадськостями населених пунктів на загальних зборах громадян, які будуть проводитись найближчим часом.