Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Нарада з обговорення децентралізаційних процесів

11 жовтня 2016 року в залі засідань районної ради відбулась нарада з селищним та сільськими головами Жмеринського району з обговорення питання децентралізаційних процесів, які проводяться на сьогодні в Україні.

Голова районної ради Малярчук В.Г. окреслив основну тему наради, а це - об’єднання територіальних громад району,  запропонував заслухати аналіз виконання районного бюджету за 2016 рік та ознайомитись з основними аспектами законопроекту «Про державний бюджет України» на 2017 рік та заслухати думку кожного із сільських і селищного голів.

 

Начальник фінансового управління райдержадміністрації Гамарник В.А. повідомив, що у 2017 році освітянська та медична субвенція буде йти лише на заробітну плату працівників, а весь тягар утримування цих закладів, підвозу, харчування, та інших питань, ляже на районний бюджет. А це складає не мало, не багато, 15 млн. гривень.

Керуюча справами виконавчого апарату районної ради Радіна О.О. ознайомила з основними законопроектами, які пропонуються для прийняття у 2 читанні на сесії Верховної Ради України, зокрема,  щодо створення Дорожнього фонду. Проект передбачає, що в 2017 і 2018  роках у Фонді буде збиратися 75% акцизів і мит. Отже, у разі прийняття цього закону сільські ради, на чиїх територіях розміщенні автозаправні станції, позбудуться значних надходжень у місцеві бюджети.

Для того, щоб визначити основні проблемні питання, які виникають в громадах з приводу об’єднання, було надано можливість висловитись усім очільникам територіальних громад.

З їхніх вуст по результатах громадських обговорень на місцях пролунали побоювання селян щодо невизначеності стосовно майбутнього. Зміни до Податкового та Бюджетного кодексів щодо підтримки реформи не внесені і навіть не розроблені. Закон "Про добровільне об'єднання територіальних громад" не дає відповідей.

«Що буде з надходженнями до місцевих бюджетів? Як їх ділити? Які будуть видатки? Що буде з комунальною власністю? Як вона буде переоформлюватися? Що буде з аграрними землями за межами населених пунктів? Чи будуть громади ними розпоряджатися? Є лише обіцянки, але чому б не прописати все відразу?», - такі питання найчастіше виникали у мешканців району.

Багато хто не готовий об'єднуватися з іншими. Люди з маленьких сіл побоюються, що їх більші сусіди після об'єднання залишать собі всі гроші. Цілком можливо, що в результаті відсотків 20 малих сіл будуть забуті і знищені. Своєю чергою, багаті громади не хочуть поєднуватися з бідними.

Проте слід подивитися правді в очі: багато регуляторних актів поки не прийнято, у влади нема відповідей на конкретні питання, які турбують людей.

У результаті всі присутні зійшлись на одній думці - дане реформування не слід проводити поспіхом, а зважити кожне рішення, враховуючи думку громадськості.