Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Обережно, газ!

Чому споживачі газу порушують правила безпеки, як застерегти їх від цього і як попередити нещасні випадки.

За даними Держгірпромнагляду України, під час використання газу в побуті сталося 15 нещасних випадків, в яких постраждала 31 людина, з них 16 - смертельно. Усі смертельні випадки сталися від отруєння продуктами згорання газу.

В м. Липовець споживачі без погодження з управлінням газового господарства провели самовільну заміну газового котла та встановили витяжку зі штучним спонуканням, що категорично заборонено. Одночасна робота витяжки та димохідного котла призвела до виникнення зворотної тяги та потрапляння продуктів спалювання газу в приміщення будинку. Внаслідок цього господар будинку загинув, а три члени його родини потрапили в лікарню у важкому стані.

Резонансний випадок зі смертельним наслідком стався в с. Вінницькі Хутори Вінницького району, де загинуло 3 особи. Причиною нещасного випадку стало руйнування оголовка димоходу, через що цегла потрапила в димовий канал газового котла.

У житловому будинку у м. Дніпропетровськ смертельно отруїлися чадним газом 2 мешканця. Це сталося через самовільний монтаж газового проточного водонагрівача з відводом продуктів згорання у приміщення кухні, що є грубим порушенням чинного законодавства.

Через порушення правил користування опалювальною піччю у с. Слобода Романівська Новоград-Волинського району Житомирської області чадним газом отруїлися чоловік і жінка віком 61 та 66 років. Ймовірною причиною став так званий шибер (засувка) над піччю.

Більшість нещасних випадків стаються з вини самих споживачів. Люди часто користуються газом при щільно закритих дверях та вікнах, встановлюють примусову витяжну вентиляцію за наявності приладів з відводом продуктів згорання у димоходи, забувають перевіряти тягу в димовентиляційних каналах, обігрівають приміщення плитами тощо.

Чому не можна встановлювати електровитяжки в одному приміщенні з димохідним котлом?

Електровитяжка працює за принципом всмоктувача: вона інтенсивно втягує повітря із приміщення у вентиляційний канал. Якщо у приміщенні щільно зачинені двері і вікна і доступ свіжого повітря до помешкання обмежений, електровитяжка може всмоктувати продукти згоряння із димового каналу газового приладу, тобто виникає процес зворотної тяги. Продукти згоряння замість видалення назовні поступають у приміщення.

Чому несправний димвентканал небезпечний

Особливо небезпечний продукт неповного згорання газу - це чадний газ, або окис вуглецю. Чадний газ не має запаху, безбарвний, тому його неможливо відчути. Він утворюється в результаті горіння в умовах нестачі кисню. Тобто, якщо в приміщенні немає достатнього доступу свіжого повітря, погано працює вентиляція, забиті димарі, то там може збиратись чадний газ. ЗАПАМЯ’ТАЙТЕ - 0,1% чадного газу в повітрі призводить до втрати свідомості, після чого людина може швидко померти.

Отруєння чадним газом може статись і в оселях з пічним опаленням, де абонентами використовуються шибери, або через погану тягу в димовентиляційних каналах. Щоб не сталось лиха, потрібно перед розпалюванням приладів з відводом продуктів згорання в димохід перевірити наявність тяги в димових та вентиляційних каналах.

Запам’ятайте: при наявності в приміщенні димових та вентиляційних каналів проведення їх періодичної перевірки обов’язкове.

При відсутності тяги користуватись газовими приладами КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО.

Як себе убезпечити

  • Не переставляйте, не ремонтуйте і не встановлюйте газові прилади самостійно! Викличте фахівця «Вінницягаз»!
  • Оскільки чадний газ не має ані запаху ані кольору, фахівці радять встановлювати сигналізатор загазованості (або детектор чадного газу). Пристрій призначений для постійного контролю об’ємної частки метану, пропан-бутану та чадного газу в повітрі закритих приміщень, в яких можливий витік газу.

Отруєння чадним газом може статися і в оселях з пічним опаленням, де абонентами використовуються засувки, або через погану тягу в димових та вентиляційних каналах. Щоб не сталося лиха, потрібно перед розпалюванням приладів з відводом продуктів згорання в димохід перевірити наявності тяги в димових та вентиляційних каналах.

Запам’ятайте: при наявності в приміщенні вентиляційного або димового каналу проведення періодичної перевірки ОБОВ'ЯЗКОВЕ.

При відсутності тяги користуватись газовими приладами КАТЕГОРИЧНО ЗАБОРОНЕНО.

Як себе убезпечити

  • Не переставляйте, не ремонтуйте і не встановлюйте газові прилади самостійно! Викличте фахівця Вінницягаз!
  • Оскільки чадний газ не має запаху чи кольору, фахівці радять встановлювати сигналізатор загазованості (або детектор чадного газу). Пристрій призначений для постійного контролю об'ємної частки метану, пропан-бутану або чадного газу в повітрі закритих приміщень, в яких можливий витік газу.