Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Обговорення Стратегії співробітництва та розвитку громад

23 червня у Жмеринській районній раді відбулося обговорення Стратегії співробітництва та розвитку громад: Северинівка, Сербинівці, Носківці, Чернятин, Олександрівка. 

 23/06/2016

Участь в обговоренні взяли польські експерти Вітольд Лішковський, Кшиштоф Яняк, Яцек Вєсєрський, Катажина Точидловська, Недім Усеінов, Северинівський, Сербинівський, Носковецький, Олександрівський, Чернятинський сільські голови, представники ГО "Подільська агенція регіонального розвитку", голова Жмеринської районної ради Василь Малярчук, заступник керівника виконавчого апарату районної ради з питань економічного розвитку та зв’язків з органами державної влади і місцевого самоврядування Едуард Крайнік, керуюча справами виконавчого апарату районної ради Олена Радіна, голова Жмеринської районної адміністрації Олег Легеза, начальник управління агропромислового розвитку райдержадміністрації Олег Матвієнко.

 23/06/2016

Захід відбувся у рамках проекту «Український шлях самоврядування», що реалізується Об'єднанням сільських гмін Підляського воєводства Республіки Польща та Громадською організацією «Подільська агенція регіонального розвитку», співфінансується Польсько-канадською програмою розвитку демократії (в рамках програми співпраці МЗС Польщі на підтримку розвитку) та урядом Канади.

 23/06/2016

Проект "Український шлях самоврядування" втілюється на теренах п’яти сільських громад Жмеринського району Вінницької області – Северинівської, Чернятинської, Носковецької, Олександрівської та Сербинівської та має на меті дати можливість українським територіальним громадам вивчити, адаптувати до наших реалій та плідно використати польський досвід децентралізації.

23/06/2016

За два тижні до обговорення саме в такому форматі польські експерти проекту "Український шлях самоврядування" відвідали села Носківці, Северинівка, Олександрівка, Чернятин, Сербинівці, де спілкувалися з активними представниками громади та обговорювали стратегію співробітництва та розвитку громад, проблеми та переваги співпраці між громадами.

23/06/2016

23/06/2016

23/06/2016

23/06/2016

23/06/2016

Також гості знайомилися з роботою сільрад, місцевих закладів соціальної сфери.

У вступному слові голова районної ради Василь Малярчук зазначив, що ця зустріч покликана згуртувати громади навколо вирішення спільних важливих питань функціонування і місцевого економічного розвитку територій. Проекти мають жити після того, як закінчиться їх фінансування.

«Нам потрібно бути відповідальними і акумулювати свої зусилля на вирішенні проблемних питань громад. Перекладаючи відповідальність на чужі плечі ми можемо залишатись лише в стані очікування», - зауважив генеральний директор ГО "Подільська агенція регіонального розвитку" Олег Левченко.

Польські експерти зазначили, що на сьогоднішній день вони не лише спостерігачі процесів, які проходять в Україні, а його учасники і тому зацікавлені у позитивному результаті. Вони готові поділитися своїм досвідом децентралізації, а нам самим вибирати, яким шляхом краще піти. Стратегічно співпраця між громадами і районною владою є обов’язковою.

23/06/2016

23/06/2016

23/06/2016

Головними компонентами стратегії є локальні громади і їх лідери. Не одні сільські голови повинні доносити до населення інформацію про децентралізацію, повинні приймати активну участь і громадські організації, і лідери громад, і громадяни, які цікавляться життям громади.

Виступили сільські голови, які виразили своє розуміння і розуміння громад, що один у полі не воїн, і навіть великим громадам простіше вирішувати питання, згуртувавшись з іншими. Але в деяких селах немає розуміння процесів, які проходять в країні, не дивлячись на те, що проходить широка просвітницька робота.

Підсумовуючи, учасники обговорення дійшли спільної думки, що потрібно продовжувати активно співпрацювати та погодили графік і формат наступних зустрічей.