Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Підписаний тристоронній договір

26 січня 2016 року в урочистій обстановці Северинівський сільський голова Христюк О.У., Олександрівський Смачний В.В. та Чернятинський Баніт О.Г. підписали Договір про співробітництво територіальних громад у формі реалізації спільних проектів. Підписання відбулось у кабінеті голови районної ради, в присутності представників засобів масової інформації району.

26.01.2016

Територіальні громади  домовились про реалізацію таких спільних проектів: «Створення комунальної системи забезпечення інфраструктури сільських територій на прикладі громад Северинівки та Чернятина», «Біоенергетична кооперація сільських громад», «Створення комунального кооперативного навчально-практичного дорадчого центру», «Створення туристичного шляху "Між Мурафою та Ровом"», «Відновлення роботи пожежної команди»

Основною метою реалізації проектів у рамках договору  є покращення інфраструктури, екологічного стану сільських громад сіл Северинівки, Голубівки, Хатків, Матейкове, Чернятина, Токарівки, Слободи Чернятинської, Олександрівки, Кудіївець, Шевченкового, Повала.

 

Договір діятиме протягом п’яти років, починаючи з січня нинішнього року. Співфінансування здійснюватиметься відповідно до вимог Бюджетного кодексу України за рахунок коштів місцевих бюджетів сторін.

Була проведена невеличка прес-конференція, на якій представники засобів масової інформації мали змогу отримати відповіді на питання, що стосуються співробітництва територіальних громад.

 

Голова районної ради Малярчук В.Г. звернув увагу присутніх на те, що подібна угода про співробітництво два роки назад була підписана між двома сильними громадами – Северинівською та Чернятинською, що дало змогу реалізуючи проект залучити державні кошти. На сьогоднішній день у зв’язку із зміною Чернятинського сільського голови та бажанням долучитись до цієї справи Олександрівського голови, підписанти вирішили тристоронньо об'єднати свої зусилля.

Своїм досвідом у реалізації проектів поділився Северинівський сільський голова Христюк О.У., для якого ця справа не нова. Відповідно до закону України «Про співробітництво територіальних громад» держава підтримує охочих до співпраці коштами. Так, уже вдалося залучити 1млн. 800 тис. грн.., плюс кошти сільських громад, але використати їх ми не змогли і частину коштів змушені були повернути в державний бюджет, – зазначив Олександр Устинович. В цьому році в планах реалізація як мінімум двох проектів у тісній співпраці з польською стороною. Задекларовані в договорі проекти допоможуть значно покращити інфраструктуру територіальних громад. Також повідомив, що станом на листопад 2015 року в Україні було зареєстровано, нажаль, лише 8 угод про співпрацю, що говорить про те, що люди не до кінця розуміють усі вигоди від цих проектів.

Олександрівський сільський голова Смачний В.В сказав, що підписання Договору дасть можливість залучення державних коштів, які в першу чергу будуть направлені на вирішення питань надання комунальних послуг.

  — Я погоджуюся з колегами, - завершив коротке інтерв’ю трьох керівників В.Г.Баніт. – Створюються нові сім’ї, народжуються діти. Ми повинні забезпечити для них робочі місця. Наші батьки залишили нам у спадщину ліси, водні плеса, добру землю - їх треба зберегти й передати нащадкам. Хочемо залишити по собі добрий слід. Так що будемо старатися це зробити...

26.01.2016