Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Робоча нарада з питань зміни форми власності закладів культури

нарада

15 січня 2021 року в залі засідань районної ради відбулась робоча  нарада з представниками управління культури та мистецтв Вінницької обласної державної адміністрації, у ході якої обговорювались питання  врегулювання передачі комунального закладу «Музей П.І. Чайковського і Н.Ф.фон Мекк» в обласне підпорядкування та про стан передачі комунальних закладів галузі культури зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ Жмеринського району до міської комунальної власності Жмеринської територіальної громади.

Голова районної ради Анатолій Бешлей проінформував присутніх, що на виконання Закону України „Про місцеве самоврядування в Україні” районні ради зобов’язані передати у комунальну власність територіальних громад усі об’єкти спільної власності територіальних громад району, які знаходяться на території цих територіальних громад, відповідно до розмежування видатків між бюджетами, встановлених Бюджетним кодексом України

Керуюча справами районної ради Олена Радіна ознайомила з проблематикою, яка виникла у зв’язку із передачею закладів культури. Через напруженість районного бюджету у минулих роках та відсутність видатків на фінансування об’єктів спільної комунальної власності з районного бюджету у 2021 році, на виконання Закону України «Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування окремих питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування і районних державних адміністрацій» 3 позачерговою сесією 8 скликання від 23.12.20 р. було прийняте рішення  «Про передачу  до спільної комунальної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Вінницької області комунального закладу «Музей  П.І.Чайковського і Н.Ф. фон Мекк», яким передбачалось передати безоплатно зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Жмеринського району до спільної комунальної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Вінницької області юридичну особу спільно з майном комунального закладу «Музей  П.І.Чайковського і Н.Ф. фон Мекк», що розташований селищі міського типу Браїлів.

В обговоренні питань зустрічі начальник управління культури та мистецтв Вінницької обласної державної адміністрації Ольга Дернова зазначила, що відповідно до мережі закладів культури області, яка затверджується за погодженням з Міністерством культури та мистецтв, юридична особа КЗ «Музей П.І. Чайковського і Н.Ф.фон Мекк»» не передбачена і внесення змін до цієї мережі - занадто кропітка робота, тому запропонувала, щоб передати в обласну комунальну власність майно музею і на основі цього майна буде створений відокремлений підрозділ Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Директор Вінницького краєзнавчого музею Катерина Висоцька завірила у готовності Вінницького обласного краєзнавчого музею прийняти майно та працівників до відокремленого підрозділу. Розташовуватись музей буде в Браїлові у садибі фон Мекк, там де він зараз і знаходиться.

Керуюча справами районної ради Олена Радіна після проведених консультацій зачитала проєкт напрацьованого спільного рішення щодо безоплатної передачі зі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Жмеринського району до спільної комунальної власності територіальних громад сіл, селищ, міст Вінницької області майна комунального закладу «Музей  П.І.Чайковського і Н.Ф. фон Мекк» та створення на базі цього майна відокремленого підрозділу Вінницького обласного краєзнавчого музею.

Також зазначила, що після передачі усього майна орієнтовно в лютому - березні цього року буде прийняте рішення про ліквідацію юридичної особи КЗ «Музей П.І. Чайковського і Н.Ф.фон Мекк».

З другого питання порядку денного робочої зустрічі керуюча справами районної ради Олена Радіна проінформувала, що 3 сесією районної ради від 23.12.20 р. було прийняте рішення про передачу до комунальної власності Жмеринської територіальної громади цілісних майнових комплексів закладів культури, відповідно до якого передаються цілісні майнові комплекси Жмеринського районного будинку культури та Жмеринської центральної районної бібліотеки імені В. П. Вовкодава.

Також розпорядженнями голови районної ради були створені комісії по передачі закладів культури.

14 січня 2020 року відбулась нарада з представниками усіх зацікавлених сторін, на якій виробився механізм передачі.

Начальник управління культури та туризму Жмеринської міської ради Володимир Дудік проінформував, що між районним і міським відділами є чітка домовленість щодо прийняття юридичних осіб та майнових комплексів, як будинку культури так і бібліотеки.

В планах міського відділу культури - створення культурно- мистецького простору на території громад із наданням всебічних культурно-мистецьких послуг. Так як в місті Жмеринка не було власного будинку культури, а усі заходи здійснювалися в орендованих приміщеннях, які як правило, не пристосовані до такого формату, прийняття комунальної установи районного будинку культури вирішить багато питань щодо місця проведення таких заходів, гуртків, таке інше.

На основі районної бібліотеки планується створити сучасний інформаційно-консультаційний простір, який буде надавати послуги, як бібліотечні, так і з проведення різноманітних заходів та надання послуг населенню, особливо пенсійного віку, щодо пошуку методичної, соціальної, пенсійної інформації. «Ми припускаємо, що можливе скорочення, але масового скорочення не відбудеться», - зауважив Володимир Дудік.

Усі учасники наради були налаштовані на пошуку найменш болісних шляхів переходу комунальних закладів культури із районної форми власності до місцевої.