Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Робоча зустріч Секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування

26 травня 2016 року у залі засідань Жмеринської районної ради  відбулась робоча зустріч Секретаріату Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування з керівниками територіальних громад  району, представниками районних робочих груп, які займаються грантовою діяльністю з питань налагодження співпраці Секретаріату з членами  Асоціації.

У зібрані взяли  участь голова Вінницької обласної Ради, голова Вінницької обласної Асоціації органів місцевого самоврядування  Анатолій     Олійник, керівник Секретаріату Асоціації Віктор Вікалюк, голова районної ради Василь Малярчук, перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Монастирський, завідувачі структурних підрозділів  ВОАОМС, члени Асоціації – селищний, сільські голови Жмеринського району, представники районних робочих груп з грантової діяльності, керівництво райдержадміністрації, начальники управлінь, відділів та служб райдержадміністрації, керівництво Жмеринської міської ради, депутати районної ради, представники засобів масової інформації району - усі ті, хто зацікавлений у налагодженні ефективної співпраці з Секретаріатом.

У вступному слові голова  районної ради Василь Малярчук торкнувся теми залучення територіальних громад району до розробки програм з комплексного розвитку територій, які реалізуються за рахунок районного, обласного, державного бюджетів та завдяки міжнародній технічній допомозі. Розповів про досягнення  сільських рад району у Всеукраїнському та обласному конкурсах програм розвитку  місцевого  самоврядування, швейцарсько-українського проекті  «Підтримка  децентралізації в Україні» ДЕСПРО, інших конкурсах та своїми сподіваннями на цей рік.

Також повідомив, що в районі широко обговорюється питання добровільного об’єднання громад на зборах-сходах в усіх територіальних громадах району, нарадах із сільськими головами, засіданні Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної ради, навчальних семінарах, організованих Подільською агенцією регіонального розвитку. Напередодні була здійснена поїздка делегації Жмеринського району у Летичівський район Хмельницької області, де сільські голові мали змогу ознайомитись, як діє ця реформа на практиці.

Не зважаючи на активну просвітницько-інформаційну роботу, рівень загального розуміння процесу децентралізації серед громадян залишається низьким.

Розповів про співпрацю з іноземними партнерами.

Звертаючись до учасників наради з вітальним словом, голова обласної Ради Анатолій Олійник підкреслив, що така структура, як Асоціація органів місцевого самоврядування - це досить потужний інструмент в європейських країнах, і не тільки для того, щоб можна було відстоювати свої інтереси.

Сьогодні є позиція Прем'єр-Міністра України, Верховної Ради України про те, що проекти законів, які  виносяться в сесійну залу, мають обов'язково  попередньо розглядатися Асоціаціями.

Анатолій Олійник також поінформував керівників територіальних громад про зміни, які було б доцільно внести до положення про конкурс проектів розвитку територіальних громад в наступному  році. Він зазначив, що на першому засіданні вже були окреслені напрями, на які варто звернути увагу. А саме:  перед початком прийому проектів  на конкурс визначити квоту по районах, щоб у заявках переважала не кількість, а якість поданих проектів, а проекти, які набрали менше  70 балів – не розглядати. 

Голова обласної Ради поінформував учасників зібрання про створення в області Агенції регіонального розвиту, яка має запропонувати механізми прозорого супроводу коштів міжнародних фондів та Фонду регіонального розвитку, і є зрозумілою для європейців .

На завершення він повідомив членів асоціації Жмеринського району, що на черговому засіданні Координаційної ради з питань з питань місцевого самоврядування при голові обласної Ради буде просити голів райрад розглянули на сесіях питання  щодо введення в структуру райрад додаткової посади для ведення грантової роботи. На цьому ж засіданні, за словами Анатолія Олійника, планується підписання Меморандуму про спільне використання 17 ресурсних центрів, які діють в області. 

Під час зустрічі керівник Секретаріату Асоціації Віктор Вікалюк розповів присутнім для чого відбулись зміни в структурі Асоціації, окреслив головні завдання та плани роботи, поділився  першими досягненнями.  Зокрема, за два місяці роботи Секретаріату проведено понад 10 семінарів та навчань, запрацював оновлений сайт, вийшло два номери газети «Вісник Вінницького самоврядування», створено групу юристів-консультантів для надання юридичної допомоги органам місцевого самоврядування, а також надано безліч телефонних та електронних консультацій.

Презентували й свої напрямки діяльності завідувачі Центрів: організаційно-правового забезпечення розвитку та реформування органів місцевого самоврядування  – Геннадій Сівак, Центру промоцій і зовнішніх зв’язків – Ольга Олійник, Центру розвитку інвестиційної спроможності та залучення ресурсів – Андрій Кавунець.

Свої міркування щодо проведення об’єднання громад району висловив Браїлівський селищний голова Валерій Резедент. Поділився враженнями від поїздки до Летичівської територіальної громади та резюмував, що вважає за потрібне перш ніж проводити дану реформу ретельно відпрацювати законодавчу базу та створити дорожню карту подальших дій.

  В ході дискусії, яка виникла в залі дійшли згоди щодо необхідності внесення низки змін до законодавства, яке регламентувало майбутнє освіти, медицини та культури в умовах об’єднання.

 

Начальник відділу освіти райдержадміністрації Інна Цимбал висловила свої побоювання щодо зниження рівня якості освіти в опорній школі, яка буде створена в результаті об’єднання громад. Тому вважає за необхідне ретельно вивчити дане питання, врегулювати його законодавчо.

Підбивши підсумки наради Василь Малярчук відмітив, що зібрання принесло позитивний результат і розуміння шляхів подальшого розвитку.

 Успішна країна - це люди, задоволені власним добро­бутом, комфортним та змістовним життям і ми повинні його створити, щоб було комфортно не десь далеко, а тут, де ти живеш, працюєш, навчаєшся, відпочиваєш.