Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Свято Водохреща

Ще не встигли прийти свята як скоро вони відійдуть. Як співається в коляді: «А той третій празник – Святе Водохреща». Хрещення Господнє — третє і завершальне велике свято різдвяно-новорічного циклу, яке в народі має назву Йордан, або Водохреща. Православні та греко-католицькі християни відзначають його 19 січня, тому воно збігається зі святом Богоявлення. Однак, ці свята слід розрізняти.

Із Хрещенням Господнім пов'язують хрещення в Йордані Христа. Коли Ісус Христос досяг 30-річного віку, він прийняв хрещення від Івана Хрестителя в річці Йордані. Коли вийшов на берег - з небес почувся голос Бога-Отця, який назвав Ісуса своїм Сином. І на нього зійшов Святий Дух в образі голуба. Звідси ще одна назва свята — Богоявлення. Православні та греко-католики вважають, що саме це свято засвідчує таїнство Святої Трійці. Адже в цей день, за християнським вченням, з'явився Бог у трьох іпостасях: Бог Отець — в голосі, Син Божий — у плоті, Дух Святий — у вигляді голуба.

Опівночі перед Водохрещам вода в ріках, як вірили селяни, хвилюється. Були колись такі відважні любителі таємного, що ходили вночі на річку спостерігати це явище, але... ріки в цей час, звичайно, покриті льодом, і що там під кригою робиться — невідомо. Та все ж набрана з річки опівночі перед Водохрещам вода — цілюща; вона зберігалась у «знаючих» селян за образами на випадок поранення або тяжкої хвороби.

Вже втретє гостинні северинівчани приймали жмеринчан для участі у цьому священному дійстві.

Свято Богоявлення Господнього

Після недовгої відправи служителі  УПЦ протоієрей Ростислав та ієрей Олександр занурили  в ополонку хрест, а в цей час хор голосно співав: «Во Йордані крещающуся Тобі, Господи...».

Від найдавніших часів християнська Церква вважає освячену йорданську воду за велику святість. Її бережуть цілий рік, ласкаво називаючи "водичкою-йорданичкою". Ця вода має силу очищувати і зцілювати душу й тіло людини. Йорданською водою також скроплюють оселю, щоб оминало всяке нещастя і гарно велося в домі. Деякі священики навіть переконані, що не існує ліків кращих за святу воду.

Свято Богоявлення Господнього

Свято Богоявлення Господнього

З величним святом привітали усіх присутніх голова районної державної адміністрації Ю. Твердохліб, голова районної ради С. Гринчук, депутат обласної ради І. Цимбал, Северинівський сільський голова О. Христюк, після чого розпочались купання. З кожним роком бажаючих зцілитись та очиститись в освяченій воді стає все більше і більше. Цього року у водоймі Северинівки скупались 220 чоловік, а загалом по району у зимовому купанні прийняли участь біля 800 чоловік. Найорганізованішими тут були громади смт. Браїлів, сіл Чернятин, Станіславчик, Могилівка, Тартак, Дубова, Токарівка.

Свято Богоявлення Господнього

Северинівська громада щиро частувала усіх традиційними українськими стравами, працівники районного та сільського будинків культури, дитячої музичної школи розважали колядками, які в цьому році звучали востаннє, дітки водили веселі хороводи.

Свято Богоявлення Господнього