Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Увага! АФРИКАНСЬКА ЧУМА СВИНЕЙ

 АЧС

29.08.2016 року в смт.Кирнасівка, Тульчинського району, Вінницької області зафіксовано спалахи африканської чуми свиней (АЧС). В зв’язку із цим існує реальна загроза занесення даної небезпечної хвороби на територію району.

  Африканська чума свиней (АЧС) – особливо небезпечна вірусна хвороба домашніх і диких свиней, що характеризується надшвидким поширенням, високим ступенем смертності. Джерелом хвороби є хворі свині, які виділяють вірус з сечею, калом, витіканнями з носа та іншими виділеннями. Передача захворювання здоровим тваринам може здійснюватися через заражені вірусом корми, підстилку, гній, трупи і продукти забою тварин (м'ясо, м'ясопродукти, кров). Лікарські засоби для профілактики і лікування АЧС відсутні.

  Це захворювання не становить небезпеки для здоров’я людей.

  Щоб уникнути виникнення і розповсюдження африканської чуми свиней необхідно дотримуватися таких заходів:

  • - не купувати живих свиней, продуктів їх забою, сировину, корми у невстановлених місцях та на стихійних ринках (обов’язкові наявність ветеринарних документів, посвічення про якість);
  • - не допускати відвідування приміщень де утримуються свині сторонніми особами, а також собаками, котами;
  • - самостійно не проводити внутрішньогосподарські та подвірні забої свиней без дозволу фахівців держветслужби району (без ветеринарного огляду);
  • - уникати вигульного утримання свиней;
  • - не згодовувати свиням харчові відходи і відходи, отримані після забою свиней;
  • - постійно вести боротьбу з гризунами.

  ПАМ'ЯТАЙТЕ:

  Виконання Вами цих рекомендацій – спрямоване на попередження заносу АЧС на територію Ваших подвір’їв та запобігання економічних збитків.

  У випадку виявлення хворих, загиблих домашніх та диких свиней негайно повідомляти про це по телефонах:

  2-16-81; 2-16-26; 2-19-21.