Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


В Олександрівці відбулось засідання Координаційної ради

22 квітня в Олександрівській сільській раді відбулось виїзне засідання Координаційної ради з питань місцевого самоврядування при голові районної ради. Членами Координаційної ради, як визначено в рішенні 4 сесії районної ради 7 скликання від  10 березня  2016 року, є селищний та сільські голови району. У засіданні приймали участь  голова райдержадміністрації Легеза О.В., керівники структурних підрозділів районної ради, райдержадміністрації, районних установ, представники засобів масової інформації району.

Розпочався захід із короткої екскурсії по населеним пунктам територіальної громади, яку провів сільський голова Смачний В.В. Поділився своїми досягненнями у реалізації різних суспільних проектів.                    

Наглядно показав, які зроблені роботи у дитячому садку «Вишенька» в с.Кудіївці завдяки виграному проекту ПРООН по впровадженню енергозберігаючих заходів в 2013-2014році . А це встановлення піролізних котлів, заміна вікон та дверей, часткове встановлення теплої підлоги. У 2015 році сільська рада стала переможцем Обласного конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування по реалізації капітального ремонту будинку культури в с.Кудіївці з бюджетом 89тис.грн.

Також за останні роки завдяки виграним грантам проведено чимало робіт в селі Олександрівка, а саме: капітальний ремонт Олександрівського дитячого садка «Черешенька», часткова реконструкція мережі вуличного освітлення Олександрівської територіальної громади, капітальний ремонт доріг  вулиць Підлісна та Грушевського.

Пленарна частина засідання проходила в приміщенні сільської ради. У вступному слові голова районної ради Малярчук В.Г. ознайомив учасників з порядком денним та регламентом засідання, виказав свої сподівання на активну участь в обговореннях і тісну співпрацю усіх членів ради, адже планувалось розглянути актуальні і злободенні на сьогоднішній день питання.

 

Про забезпечення ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг населених пунктів Жмеринського району доповідав начальник філії «Жмеринський райавтодор» Навроцький О.Д.. Він зазначив, що минулого року на ремонт доріг залучено коштів місцевих бюджетів в сумі 860 тис. грн.. Особливо активно в цьому напрямку спрацювали Жуковецька, Браїлівська та інші територіальні громади. Він закликав і цього року продовжити дану роботу тим більше, що Постановою Кабінету Міністрів розроблений чіткий механізм залучення коштів місцевих бюджетів.

Питання утримання та ремонту доріг зачепило «за живе» майже усіх сільських голів. В обговоренні виступили Браїлівський селищний голова Резедент В.Д., Демидівський сільський голова Браславець І.П. Особливо хвилювало питання псування доріг сільськогосподарськими та промисловими підприємствами, які у своїй господарській діяльності використовують великовантажні машини. Ті розбивають не лише дороги, але й псують оселі жителів громад, що розташовані поздовж доріг.

Навроцький О.Д. запевнив, що Облавтодором розроблена стратегія по залученню коштів громад для участі у проведенні ремонтів доріг. Щодо господарської діяльності підприємств, голова районної ради Малярчук В.Г. та голова райдержадміністрації Легеза О.В. запевнили сільських голів, що з кожним керівником підприємства буде кущово проведені бесіди щодо участі в ремонті доріг та винайденні можливостей використання менш вагових машин.

Також в обговоренні цього питання виступив  головний лісничий ДП «Жмеринський лісгосп» Маслюк С.О., який запевнив сільських голів, що дане підприємство згодне приймати участь у ремонті доріг.

  «Однією з форм безпосередньої участі громадян у вирішенні проблем місцевого значення стають сходи сіл, які забезпечують якісний діалог між владою та громадськістю», -  інформувала керуюча справами виконавчого апарату районної ради Радіна О.О..

 

Вона відмітила, що дані зібрання пройшли в лютому – березні 2016 році майже у всіх територіальних громадах району.

Для надання методичної допомоги, координації підготовки і проведення загальних зборів громадян та участі в них депутатів різних рівнів були створені робочі групи. Працівникам селищних та сільських рад надавались  методичні рекомендації по оформленню рішень та протоколів зборів. Депутатам наголошувалось на необхідності звіту перед громадою про свою депутатську діяльність та роботу рад різних рівнів.

 

На сходах сіл жителі району піднімали питання щодо розвитку інфраструктури населених пунктів. Зокрема: реконструкції старих електроліній та покращення електропостачання, ремонту сільських доріг, транспортного сполучення населених пунктів, прибирання стихійних сміттєзвалищ, будівництва та реконструкції закладів освіти, культури, охорони здоров’я, забезпечення правопорядку на території населених пунктів.

«Якраз підняття цих питань на зборах і дало нам поштовх для винесення на розгляд сьогоднішньої Координаційної ради питань «Про забезпечення ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг населених пунктів Жмеринського району», який ми розглядали першим та питання «Про перспективи розвитку освіти в світлі нововведень у законодавстві України», яке ми розглянемо згодом», - зауважила Радіна О.О.

Окремим пунктом у всіх територіальних громадах розглядалось питання проведення місячника благоустрою, в ході якого планувалась організація виконання комплексу заходів, спрямованих на поліпшення стану навколишнього природного середовища, благоустрою, озеленення і приведення у належний санітарний стан територій населених пунктів району, прибудинкових територій, а також заходів з ліквідації несанкціонованих сміттєзвалищ побутових відходів, прибирання та приведення в належний санітарний стан кладовищ, територій меморіальних комплексів, місць масових поховань померлих та загиблих військовослужбовців, які загинули у війнах, під час проведення антитерористичної операції та захисту територіальної цілісності держави, визначних місць, пов'язаних з важливими історичними подіями, з життям та діяльністю відомих осіб, пам’яток археології, історії, санітарної очистки територій пам’яток культурної спадщини, дитячих та спортивних майданчиків, парків, скверів, інших об’єктів масового перебування та відпочинку населення.

Крім зазначених основних питань на зборах обговорювався стан надходження коштів самооподаткування та їх цільове використання, розвиток особистих підсобних господарств, виконання основних положень статуту громади, покращення медичного обслуговування населення, забезпечення земельними ділянками учасників АТО, а також на першому плані було питання добровільного об’єднання громад.

Не зважаючи на активну просвітницько-інформаційну роботу, рівень загального розуміння процесу децентралізації серед громадян залишається низьким. Більшість селян не розуміють в чому суть реформи.

З усіх обговорених питань прийнято відповідні рішення та заплановані заходи щодо поліпшення роботи по розв’язанню згаданих проблем.

Основні питання, які турбують населення, виписані в критичних зауваженнях. Ті, які неможливо вирішити на рівні громади, адресовані райдержадміністрації, районній раді, відповідним службам та організаціям. За підсумками їх узагальнення планується проведення спільної наради працівників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, правоохоронних органів, де будуть визначені конкретні виконавці.

 

Про перспективи розвитку освіти в рамках нововведень у законодавстві України інформувала начальник відділу освіти райдержадміністрації Цимбал І.В.. Нею доведені новації щодо фінансування та розвитку навчальних закладів в рамках проведення реформи місцевого самоврядування. За новим законодавством з 1 вересня 2016 року в школах, яких навчається не більше 25 дітей фінансуватись з державного бюджету не будуть. А в районі є такі школи . Вона також довела до відома присутніх вимоги до шкіл, які стануть опорними в результаті об’єднання громад.

 Інна Володимирівна закликала керівників територіальних громад обдумати та обговорити дані питання із громадою та внести пропозиції щодо фінансування навчальних закладів.

 

В питанні різне учасники обговорили реалізацію Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад». У своєму виступі  заступник керівника виконавчого апарату районної ради з питань євроінтеграції та зовнішніх зв’язків Рожок Н.В. зазначила, що метою об’єднання громадян є підвищення якості проживання громадян. На сьогоднішній день в державі уже об’єдналось 169 громад. Прозвучала інформація про діяльність робочої групи, яка буде враховувати та узагальнювати всі пропозиції щодо створення об’єднаних громад та подавати їх у вищестоящі інстанції та доведений графік проведення виїзних зустрічей з громадськістю на базі 6 територіальних громад, які будуть відбуватись протягом травня цьогоріч. А для перейняття досвіду делегація району незабаром поїде в об’єднані громади Хмельницької області.

  Заступник начальника відділу поліції Жмеринського району Німак В.П. виступив з інформацією про ситуацію, яка склалась у зв’язку із вступом в дію «закону Савченко» та закликав усіх присутніх бути пильними, із засторогою відноситись до нових людей, які заселятимуться в населених пунктах, адже найближчим часом у Вінницькій області з місць позбавлення волі звільниться 250 чоловік.

  Учасники засідання підтримали Звернення голів місцевих рад Вінницької області до світової громадськості та міжнародних організацій щодо звільнення Надії Савченко, яка незаконно утримується у в’язниці на території Російської Федерації.

  Підвівши підсумки засідання керівники району відмітили продуктивну роботу учасників Координаційної ради та висловили сподівання, що зі зміною Кабінету Міністрів України державу чекають позитивні зрушення.