Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


В рамках проекту «Український шлях самоврядування»

8 червня в кабінеті голови районної ради відбулася зустріч представників ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» та представників громад-учасників проекту «Український шлях самоврядування». Проект  реалізується Об'єднанням сільських гмін Підляського воєводства Республіки Польща та Громадською організацією «Подільська агенція регіонального розвитку», співфінансується Польсько-канадською програмою розвитку демократії (в рамках програми співпраці МЗС Польщі на підтримку розвитку) та урядом Канади.

08/06/2016

У  зустрічі приймали участь представники Северинівської, Сербинівської, Носковецької, Олександрівської, Чернятинятинської територіальних громад -  сільські голови, працівники сільських рад, директори шкіл та дитсадків, працівники будинків культури, землевпорядники, керівництво районної ради.

08/06/2016

У вступному слові голова районної ради Василь Малярчук зазначив, що ця зустріч покликана згуртувати громади навколо вирішення спільних важливих питань функціонування і місцевого економічного розвитку територій. Нагадав, що у цьому році 26 січня три громади - Северинівська, Чернятинська та Олександрівська  уклали Договір про співробітництво територіальних громад у формі реалізації спільних проектів. У 2016  році в планах цих громад реалізація спільних проектів: «Створення комунальної системи забезпечення інфраструктури сільських територій на прикладі громад Северинівки та Чернятина», «Біоенергетична кооперація сільських громад», «Створення комунального кооперативного навчально-практичного дорадчого центру», «Створення туристичного шляху "Між Мурафою та Ровом"», «Відновлення роботи пожежної команди». Зазначені проекти подані для участі в обласних та міжнародних конкурсах.

08/06/2016

Виконавчий директор Подільської агенції регіонального розвитку Олег Левченко розповів про конкурс для громад, який буде оголошено  в рамках проекту «Український шлях самоврядування» саме для громад Жмеринського району. Основні завдання конкурсу – сформувати в громадах навики проектного управління, співробітництва, стійкі результати та можливість підтримки реалізованих проектів. З цією метою на 15, 16 червня заплановані зустрічі працівників агенції безпосередньо у територіальних громадах з активістами сіл для вироблення спільного плану дій по участі в зазначеному конкурсі.

08/06/2016

Не бути інертними і байдужими закликав перший заступник голови райдержадміністрації Олександр Монастирський. Адже участь в зазначеному конкурсі дасть можливість вийти нам на європейський рівень.

Наприкінці зустрічі керуюча справами виконавчого апарату районної ради Олена Радіна проінформувала присутніх про всеукраїнський Форум, присвячений зеленому/сільському туризму в Україні в рамках мережевого проекту «Image Mapping», що проводиться за підтримки посольства Фінляндії в Україні,  який відбудеться 25-27 червня 2016 року в м.Вінниця.

08/06/2016

В Програмі Форуму: огляд стану зеленого/сільського туризму та активних програм, проектів, що діють в Україні; «Банк зелених ініціатив»; законодавче регулювання функціонування агро-садиб; сільський туризм в розрізі процесу децентралізації та інших державних процесів; використання місцевого продукту та міжсекторної взаємодії в громаді; Фанд-рейзинг (місцевий та залучення закордонного фінансування); інструменти електронної промоції агро-туристичної справи; практичні вправи та обмін досвідом.

Відзначила, що сільський зелений туризм – це спрямована мандрівка в сільську місцевість з метою ознайомлення з місцевою культурою та історією природного середовища,  яка не порушує цілісності екосистеми,  при цьому робить охорону природних ресурсів вигідною для сільських мешканців.

08/06/2016

Зазначила, що розвиток зеленого туризму є одним із пріоритетних напрямів розвитку села і саме в цій галузі можливо розробити проект для участі в зазначеному конкурсі. Адже наші села мають ландшафтне та природне багатство, велику кількість історичних пам’яток культури і архітектури, сприятливі кліматичні умови, різноманітність рослинного та тваринного світу.

08/06/2016

Під час зустрічі представники громад обговорили проблемні питання та подальші кроки реалізації проекту.