Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Во Йордані хрещуся тобі, Господи…

Свято Водохреща, що відзначається 19 січня, має й іншу назву — Богоявлення. Може виникнути закономірне запитання: чому Богоявленням названий не день народження Ісуса Христа, а саме цей день. Відповідь проста: справжній день не той, у який Христос народився, а той, у який він хрестився й освятив воду.

Святкувати Богоявлення християни почали ще з апостольських часів. Свято Богоявлення Господнього у перших віках християн­ства вважався збірним, бо стосувався кількох подій із життя Ісуса Христа, які свідчили про Його божественність, а саме: його Різдва, поклону мудреців, Хрещення, чуда в Кані Галилейській і чудесного розмноження хліба. Тому й назву “Богоявлення” треба розу­міти у множині, бо вона означає празник святих Богоявлінь.

Своїм водохрещенням у Йордані Спаситель започаткував Таїнство водохрещення – одне із семи головних церковних таїнств, через яке людина ніби наново народжується для життя во Христі. На честь євангельської події в цей день, а також напередодні (у водохресний Святвечір) у всіх православних храмах відбувається чин Великого водоосвячення.

Свято Водохреща

На березі річки, знову ж таки біля льодового хреста, відбувається ще одне нетривале святкове богослужіння, потім священик занурює в річкову воду (в ополонку, йордань) хрест під спів хору «Во Йордані хрещуся тобі, Господи…». Ось тепер вода вважається освяченою, і люди набирають з ополонки у принесений із собою посуд свячену воду. Після всіх процедур громада повертається додому. За народними віруваннями, коли священик опускає хрест у ополонку, з річки вистрибує нечиста сила, і гуляє вона землею до тої пори, поки якась жінка не випере в річці білизну. Господині не квапилися повертати нечисту силу у воду — хай побільше її загине від сильних морозів.

Свято Водохреща

Цьогоріч тисячі жителів району заполонили береги водойм для того, щоб у прагненні очищення душі та здобуття здоров’я взяти участь у Богослужіннях, посвятити воду та купатись в освяченій ополонці.

Святкування Водохреща відбулось у 18 територіальних громадах району, а купались в ополонці близько двох тисяч жителів району.
Свято Водохреща
Під веселі колядки у виконанні працівників районного та сільських будинків культури, фольклорних колективів району учасники свята пригощались  рибною юшкою, смаженою картоплею, пшоняною кашею, солінням, глінтвейном, іншими смачними стравами.

Свято Водохреща