Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Якісна питна вода – основа здоров’я людини

 Держпродспоживслужба в Жмеринському районі інформує:

Сучасній людині доводиться дбати про безліч речей, пов’язаних з її життєдіяльністю та безпекою. Втім, ми не завжди усвідомлюємо надзвичайну важливість найбільш очевидних речей. Вода, як і повітря, є визначальною питомою потребою кожного живого організму. Саме питна вода забезпечує оптимальний перебіг фізіологічних процесів у нашому організмі. Тіло людини приблизно на 65% складається з води. У молодого організму цей показник дещо вищий, однак у процесі старіння – поступово зменшується.

  Навіть відносно невеликий дефіцит води в організмі може призвести до серйозних порушень у стані здоров’я. Так, втрата 10% води призводить до різкої слабкості, підвищеної тривожності, тремору кінцівок і низки інших патологічних явищ. Втрата 20–22% води вже є несумісною з життям, насамперед тому, що процеси травлення, обміну та синтезу речовин можуть відбуватися лише у водному середовищі.

  Вода для питних потреб повинна бути якісною (незабрудненою) та корисною для людини – тобто, не містити жодних патогенних мікроорганізмів, а також сторонніх продуктів людської діяльності, зокрема радіоактивних і токсичних хімічних речовин.

  ЕТАЛОНОМ питної води є джерельна вода.

  Українці споживають лише 20% води - із підземних джерел, а близько 80% води - із поверхневих.

  Питна вода – один із найцінніших стратегічних ресурсів кожної країни. Від її якості безпосередньо залежить здоров’я та життя людей. Статистика показує, що в тих країнах, де якість питної води відповідає міжнародним стандартам, тривалість життя є вищою, а рівні захворюваності та смертності – значно нижчими порівняно з країнами, де(в т.ч. і Україна) якість питної води не відповідає цим стандартам.

  Обладнання українських підприємств централізованого водопостачання і каналізаційних систем зношене більш ніж на 50%. Через прориви каналізаційних труб, які прокладені під землею поряд з водогінними трубами, небезпечні бактерії та віруси потрапляють до питної води. Слід також сказати, що методи очистки водопровідної води, що застосовуються сьогодні в Україні, не розраховані на звільнення від вірусів.

Неякісна питна вода стає активним чинником шкідливого впливу на здоров’я людини, причиною виникнення багатьох інфекційних захворювань, зокрема вірусного гепатиту А.

Через воду можуть також передаватися захворювання:

  • вірусні: поліомієліт, адено-, ентеровiруснi інфекції;
  • кишкові: сальмонельоз, дизентерія, паратифи, а також бруцельоз, лептоспіроз, псевдотуберкульоз;
  • протозойні: балантадiоз, амебна дизентерія;
  • паразитарні: аскаридоз, дифiлоботрiоз, шистосомоз, лямбліоз та
  • особливо небезпечні: холера, черевний тиф.

Для того, щоб добре себе почувати, людина повинна вживати тільки чисту якісну питну воду.

Оптимальним варіантом, щоб уникнути негативних явищ в результаті вживання неякісної води, буде пити кип’ячену або бутильовану воду. Це стане найдієвішим профілактичним засобом від багатьох захворювань.

Не нехтуйте своїм здоров’ям - вживайте чисту якісну питну воду.

water