Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Збори громадян-2016. ОСНОВНЕ – ПОЧАПИНЦІ МАТИМУТЬ НОВИЙ ФАП

(У Почапинцях пройшли збори – сходи громадян)

Для села це був базарний день, тому люди заходили і виходили з клубу, де сільський голова А.М.Поліщук звітував про зроблене за минулий рік і де йшла мова про перспективи на рік нинішній.

16.03.2016

Картина, намальована Анатолієм Миколайовичем, нічим особливим від решти сільрад не відрізнялась. Хіба що цифрами, бо тенденції -  ті самі. Торік народилося 9 дітей, померло 15 громадян. На території сільради зареєстровано лише один шлюб. В розрізі категорій населення переважають пенсіонери: із всього населення Почапинець, Зоринець, Слободи – Почапинецької з 810 чоловік  їх проживає тут 238. Тільки 32 % відсотки працездатного населення сільради мають роботу. Молодь у пошуках зайнятості покидає село.

16.03.2016

Проте життя на місці не стоїть. Найбільшу цінність сільської ради – землю обробляють  ФГ «Нива - Гранд», ФГ «Агро Кряж», водний фонд - ПП «Дельфін», орендарі Г.Петренко, В.Рахнянський, М.Яровий. Від декого орендна плата не надходить. Ставок «Вишнів» уже чотири роки не в оренді.

— У цілому на території водного фонду порядку мало, і це тому, що за межами села управління водним і земельним фондом здійснює Держземагенство області, - прокоментував ситуацію сільський голова.

Такі висновки доводилося чути вже не раз. Селяни скаржаться, але їх не чують і нічого на краще не змінюється...

16.03.2016

Проте життя – не чорне. Воно кольорове. Тому не все в звіті було в темних кольорах. Є й немало приємних новин. Наприклад, для багатьох сіл місцевий водогін тільки в планах, а тут він – реальність. Свого часу сільрада з програмою «Питна вода» увійшла в швейцарсько – український проект за підтримки DESPRO. Частину коштів зібрало саме населення, частину дала сільрада, до цього долучилися гроші з обласної ради – і 116 дворів у Почапинцях  мають у оселях чисту джерельну воду. Торік сільська рада дбала також про ямковий ремонт місцевих доріг, капітальний ремонт клубу в Зоринцях, благоустрій кладовища тощо.

16.03.2016

Ще більше належить зробити цього року. У планах – реконструкція вуличного освітлення і багато ремонтних робіт -  лагодження місцевих доріг, покрівлі Почапинецького будинку культури, греблі ставу, приміщення сільської ради...

До речі, про останнє було на зборах – сходах найбільше мови. Присутні просто в залі проголосували за передачу приміщення контори колишнього колгоспу на баланс сільради і виділення в ньому на першому поверсі трьох кімнат під ФАП. Останній тут потребує немалих грошових вливань. Аби зайве не тратитись, його краще перенести в приміщення сільради. Присутній на зібранні начальник відділу охорони здоров’я РДА О.М.Ярмоленко обіцяв до кінця року зробити опалення всього приміщення, тому рішенням усі залишилися задоволені.

16.03.2016

Піднімались також питання ремонту доріг та автобусного перевезення. Два рейси на тиждень автобуса «Жмеринка – Лисогірка» - це, звісно, мало. Добиратись з райцентру доводиться вінницьким автобусом і від перехрестя чекати на іншу машину. Тому, аби позбутись проблеми, сільська громада на пропозицію заступника голови райради В.П.Бігаса писатиме колективне звернення до районної влади, а та вже «виходитиме» на обласний рівень: саме там тепер вирішуються такі питання.

16.03.2016

На зборах сходах перед присутніми також виступили та відповіли на їх запитання заступник начальника управління соціального захисту РДА І.С.Купчик та редактор ефірного радіомовлення О.С.Фальфушинська.

М. РАЙЧУК