Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Зустріч сільських громад

23 грудня у Жмеринській районній раді відбулась зустріч сільських голів, що в майбутньому планують об’єднатись у самостійну спроможну сконсолідовану  громаду.  У зустрічі взяли участь сільські голови Северинівки Олександр Христюк, Чернятина Олександр Баніт, Олександрівки Віталій Смачний, касир Носковецької сільської ради Світлана Антонюк, голова районної ради Василь Малярчук, заступник голови Володимир Бігас, керуюча справами виконавчого апарату районної ради Олена Радіна, головний спеціаліст з питань правової та кадрової роботи організаційного відділу Тетяна Нікітченко, виконавчий директор ГО «Подільська агенція регіонального розвитку» Олег Левченко.

Зустріч відбулася в рамках проекту «Український шлях самоврядування», що реалізується Об'єднанням сільських гмін Підляського воєводства та Подільською агенцією регіонального розвитку в межах територіальних громад Жмеринського району Вінницької області.

Впродовж зустрічі йшлося про стратегічні плани на наступний рік. Олег Левченко інформував присутніх щодо залучення коштів державного і обласного бюжетів на покращення інфраструктури територіальних громад. Їх можна отримати, в першу чергу, об’єднаним територіальним громадам, в дургу- громадам, які підписали угоду про співробітництво.  Сільські голови Чернятина, Северинівки, Олександрівки, Носковець запланували підписати таку Угоду про співпрацю між громадами в рамках Закону України "Про добровільне об'єднання громад" у найкоротший термін.

Сільські голови вносили пропозиції щодо першочергових кроків, зокрема майже у кожному з населених пунктів пріоритетними є два питання – це освіта та медицина. Питання повноцінного функціонування шкіл, які відповідали б європейським освітнім стандартам та спроможностям, гостро стоїть перед владою та селянами. Важливо в форматі децентралізаційних підходів визначити найоптимальніший варіант функціонування шкільних закладів, де не останнє місце займає оптимізація процесу.  Якою може бути школа враховуючи польський досвід і якою її бачать жителі? Відповіді на ці, і не тільки, питання найближчим часом мають з’ясують за допомогою анкетування. Це анкетування буде основою для випрацювання ефективних стратегій.

Найпершим пріоритетом у розвитку громад сільські голови вважають поліпшення стану доріг, а в деяких випадках їх будівництво. Для реалізації цього проекту в планах створення спільного комунального підприємства. Також важливим для реалізації є ініціатива зі створення добровільної пожежної частини, що могла б після об’єднання обслуговувати всю громаду. Наразі випрацьовується алгоритм втілення в життя цієї ідеї та підготовка всіх необхідних документів.

Виступив голова районнорї ради Василь Малярчук, який запропонував для більшої поінформованості населення на зборах-сходах громадян, які будуть проходити в територіальних громадах в лютому-квітні наступного року, показати презентацію про децентралізацію, її сильні та слабки сторони. В підтримку Чернятинський сільський голова Олександр Баніт сказав, що молодь цілком підтримує децентралізацію, а от старше покоління потрібно переконувати. Віталій Смачний, Олександрівський сільський голова, в обговоренні зауважив, що людям потрібно на практиці бачити, що добровільне об’єднання для них добре, а для цього створити реальний проект «Комунальне підприємство». Людей потрібно переконувати роботою.

Підсумовуючи Северинівський сільський голова зазначив, що потрібно залучати інвестиційні проекти, а для цього повинні бути зроблені певні кроки і з боку сільських громад. Потрібні кошти і потрібне бажання.