Заступник голови Жмеринської районної ради

8 скликання

МУРАШКО

Віктор Миколайович

 КАРТА РАЙОНУ докладніше

ДЕРЖАВНІ РЕСУРСИ


Культурне життя району. «Гуцульська гражда»

17.06.2016 року аматорський фольклорний колектив «Кралиця» Носківецького сільського будинку культури здійснив виїзд в м. Вінницю для прийняття участі  у виставці майстрів ліжникарства «Гуцульська гражда» з с.Яворів Косівського району Івано-Франківської області. Представляла виставку та вироби на ній майстриня з с. Яворів Василина Романчич.

17/06/2016

Село Яворів - колиска відомих майстрів народного мистецтва, які прославили Гуцульщину не тільки в Україні, а й за її межами.  Їхні неперевершені шедеври займають чільне місце в музеях України та за її межами.

Сьогодні Яворів є унікальним осередком художнього промислу і ліжникарства, який став важливим мистецьким центром не лише Гуцульщини, а й України.

17/06/2016

За останні роки відбулося справжнє відродження яворівського ліжника. Це барвисте диво, завдяки співпраці майстринь-ліжникарок з професійними художниками, є не лише ужитковим виробом, а й мистецьким витвором. І тепер Яворів по праву називають столицею ліжникарства.

17/06/2016

Ліжник – це ткане вовняне покривало з двосторонньою ворсовою поверхнею. Сировиною для його виготовлення є овеча вовна, а оскільки гуцули займалися вівчарством, то вироби з вовни, зокрема ліжники, були в кожній гуцульській оселі і використовувались для домашнього вжитку. В давнину ліжники були переважно саморідні, тобто природних кольорів вовни (білі, сірі, чорні). Згодом стали розробляти різні композиції з цих кольорів, а ще пізніше - почали фарбувати пряжу і появились різноманітні варіанти візерунків. Поєднання традицій та інновацій перетворили ліжник на мистецький витвір. Кожна дівчина з дитинства переймала секрети ліжникарського ремесла, які передаються з покоління в покоління. Започатковані в Яворові щорічні пленери з ліжникарства, де учасниками є художники та мистецтвознавці з Києва, Львова, Івано - Франківська та із зарубіжних країн, сприяють тому, що яворівські майстрині втілюють в життя нові композиції та техніку виконання.

17/06/2016

Останнім часом в Яворові традиційними стали щорічні вернісажі гуцульських ліжників «Барвограй», які засвідчують, що майстрині-ліжникарки продовжують розвивати цей народний промисел. Їхні неперевершені мистецькі витвори зачаровують шанувальників народного мистецтва розмаїттям візерунків і кольорів, колоритом і неповторністю, довершеністю композицій, оригінальністю виконання. Це справжнє барвисте диво.

17/06/2016

 У виконанні аматорського фольклорного колективу «Кралиця» Носківецького СБК прозвучали старовинні українські пісні «В мене батько, як цвіт», « Поза садом, садом».

Колектив був відзначений подякою Вінницького обласного центру народної творчості.